Delar av den stora karavanen med ekonomiska migranter från dysfunktionella länder i Centralamerika har nu tagit sig genom Mexiko och nått ända fram till USA:s gräns som man försöker storma.

Attackerna möts med tårgas och gummikulor och president Donald Trump har gett Mexiko ett ultimatum: ”Skicka tillbaka migranterna hem eller vi stänger gränsen permanent”.

LÄS MER: Våldsamt där migrantkaravanen dram fram i Mexiko
LÄS MER: Migrantkaravanen: Trump har stängt gränsen och godkänner dödligt våld

Redan nu har gränsen stängts helt under kortare perioder till följd av migrantattackerna. Trump uppmanade även kongressen att ställa sig bakom finansieringen av den mur som han vill bygga mot Mexiko för att få bukt med den omfattande illegala invandringen.

Det rör sig om flera hundra personer som under söndagen med olika grad av våld försöker ta sig in i USA illegalt från Mexiko. Det är oklart om några har lyckats ta sig igenom.

Kravet från många i karavanen är att de ska få asyl i USA. Men där är man tydlig med att ingen kommer att släppas in på de grunderna, alla asylansökningar måste göras från andra sidan gränsen. Det beslutet har dock tillfälligt rivits upp av en federal domare.

LÄS MER: Federal domare stoppar Trumps nya inreseförbud
LÄS MER: Domare upphäver Trumps asylstopp för illegala invandrare

Mexikos inrikesminister har svarat Trump att man kommer att göra vad man kan för att utvisa de migranter som illegalt och våldsamt försöker ta sig över till USA. Många av dem har den senaste tiden bott i läger som den mexikanska regeringen har ordnat.

Tjänstemän på Homeland Security har rapporterat att migranter även gått till fysisk attack mot gränspoliser och andra funktioner, bland annat genom att kasta ”projektiler” på dem. Här är man tydlig med att sådant inte kommer att tolereras och att gränsen stängs på nytt vid nya incidenter med våldsanvändning från migranterna.

Så gott som alla migranter som försökte forcera gränsen till USA är män. Trumpadministrationen har fastslagit att man betraktar den absoluta majoriteten av dem som bedragare som saknar giltiga asylskäl. Man har också pekat på förekomsten av rent kriminella element i karavanen.

LÄS MER: Migrantkaravan på väg mot USA – Trump hotar med militär
LÄS MER: Migrantkaravan med destination USA växer – Trump stryper biståndet till länder som låter den passera
LÄS MER: Ytterligare en migrantkaravan på väg upp från Centralamerika mot USA
LÄS MER: Läckta dokument avslöjar hur Sorosorganisation samarbetar med FN för att understödja migrantkaravanerna
LÄS MER: Trump om migrantkaravanen: ”Det är en invasion och vår militär väntar på er”