SkadegörelseMig

Foto: Migrationsverket

Inrikes

Migrationsverket vilseledde om kostnader för skadegörelse – här är den riktiga notan

Publicerad 12/12/2018
Annons

Minst 120 miljoner kronor – så här mycket fick Migrationsverket betala för ”onormalt slitage” – eller med andra ord – skadegörelse på landets asylboenden under 2016, 2017 och 2018. Men det tog en månad att få de korrekta uppgifterna  från myndigheten – som försökt att vilseleda Samhällsnytt. Myndighetens presstjänst har inte svarat på frågan till vilka andra medier desinformationen spreds.

Den 12 november – exakt för en månad sedan – mejlade Samhällsnytt en fråga till Migrationsverkets presstjänst. Frågan handlade om hur mycket Migrationsverket fått betala för skadegörelse på asylboenden i Sverige under de senaste tre åren. Av de siffror vi fick initialt följde att den sammanlagda kostnaden låg på drygt 26,5 miljoner kronor:

Detta verkar dock inte riktigt stämma med verkligheten – utifrån rapportering om en mängd rättsprocesser mot Migrationsverket från de drabbade fastighetsägarna. Bland annat i den här artikeln från den 7 maj i år görs gällande att myndigheten fick betala ut 80 miljoner kronor – och krävs på ytterligare 110 miljoner. Enligt asylentreprenören Bert Karlsson handlar det om ersättningsanspråk rörande skadegörelse ”för miljardbelopp” över hela landet.

När Migrationsverkets presstjänst blir konfronterad med uppgifterna ovan får vi plötsligt nya – och högre – siffror:

Samtidigt kan inte presstjänsten ge ett entydigt svar på hur det kom sig att myndigheten lämnade ut felaktiga uppgifter i första omgången. Istället väljer Migrationsverket att gardera sig denna gång – med att en del av kostnaderna för skadegörelse betalades ut av de olika mottagningsenheterna direkt och ”det är i så fall ingenting vi kan se centralt.” Detta innebär i sin tur att den verkliga kostnaden är ännu högre.

Till detta ska man lägga de pågående rättsprocesserna mot myndigheten där fastighetsägare som är missnöjda med för låga ersättningsnivåer som inte täcker skadorna vänder sig till tingsrätter. Enligt SVT fanns i början av november 1100 återställningskrav hos Migrationsverket.

I vissa fall har dock fastighetsägarna ingen ekonomisk möjlighet att driva en lång och kostsam juridisk process mot myndigheten – något som bland annat har lett till att ett hotell i Ystad fick lägga ner sin verksamhet.

Samhällsnytt har ställt flera följdfrågor till Migrationsverket per mejl:

Kan man lita på att de senaste siffrorna är korrekta?

”Siffran på 120 mkr är den siffra vi kan få fram utifrån hur våra system är riggade. Som jag tidigare påtalat har handläggningen av dessa ärenden hanterats av olika enheter under de senaste åren, varför det är en oerhört komplex uppgift att få fram en exakt siffra.”

Hur acceptabelt är det när en statlig myndighet vilseleder journalister och allmänheten i en sådan viktig fråga?

”Vi håller inte med om denna beskrivning. Som jag skrivit ovan så handlar det om vilka utgiftsposter som inkluderas i en sådan sökning.”

Migrationsverket har inte svarat på frågan till vilka andra medier de felaktiga uppgifterna har lämnats ut.

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons