Haram

Faksimil Youtube

Utrikes

Militanta muslimer slaktar bybor

Publicerad 6/14/2020
Annons

Medan Black Lives Matter-demonstrationer pågår för fullt i västvärlden slaktar svarta andra svarta i Afrika. I Nigeria har under veckan minst 130 människor fått sätta livet till i muslimska attacker. De överlevande varnas för att samarbeta med vita och kristna.

Attackerna utfördes i nordöstra delen av Nigeria, som i många år terroriserats hårt av den muslimska gruppen Boko Haram. Enligt hjälparbetare på plats ankom muslimerna tungt beväpnade i bepansrade fordon till orten Monguno, ett nav för olika internationella hjälporganisationer, strax innan lunch under lördagen. De slog snabbt ut de regeringstrupper som placerats för att beskydda byn.

Ett 20 tal soldater miste livet och hundratals civila skadades i skottlossningen. Det lokala sjukhuset överbelastades och skadade tvingades ligga utanför i väntan på hjälp.

Terroristerna drog sedan runt i området i cirka tre timmar. Under sin närvaro brände de ner den lokala polisstationen och försökte även elda upp FN:s lokala högkvarter. Enligt uppgift klarade sig byggnaden dock förhållandevis väl.

Flygblad delades ut, skrivna på det lokala språket Hausa, med hot om bestraffning för den som samarbetar med vita, kristna, militären och andra ”otrogna” icke-muslimer, rapporterar The Guardian.

Koordinerade attacker

En närliggande ort, Nganzai, anfölls ungefär samtidigt i vad som verkar vara en koordinerad attack. Där anlände terroristerna med pickup och motorcyklar. Ett 40-tal människor sköts och slogs ihjäl, rapporterar bybor och medlemmar i Civilian Joint Task Force, en motsvarighet till Hemvärnet.

Attackerna kommer bara dagar efter att över 80 personer slaktats av Boko Haram i en räd i närliggande Gubio. En av de som överlevde attacken vittnar om att när angriparna anlände uppträdde de fredligt och utgav sig för att vara muslimska predikanter. På så vis lyckades de lura ut och samla många bybor.

– De samlade oss och sa att de ville ge oss en predikan. De bad oss lägga undan våra vapen. Vissa lämnade ifrån sig sina gevär, bågar och pilar.

När byborna stod obeväpnade började slakten. ”Predikanterna” tog till vapen och sköt besinningslöst.

– Inte ens kvinnor och barn sparades. Många sköts på nära håll, berättar vittnet för CNN.

Västerländsk utbildning är förbjuden

Sju personer kidnappades, däribland byns överhuvud. Gruppen beslagtog även cirka 400 kor, vilket påverkar de överlevandes försörjningsmöjligheter hårt. Tiotusentals människor har fått sätta livet till i Nigeria sedan den muslimska terrororganisationen Boko Haram påbörjade sina härjningar.

Boko Haram kan översättas till ”västerländsk utbildning är förbjuden”, enligt CNN. Gruppen är främst verksam i Nigeria och har ofta jämförts med talibanerna. De bedriver ett muslimskt heligt jihad-krig och kräver att den muslimska lagen, sharia, införs.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons