ungerns-regering-mastercard
Utrikes

Miljarder har spenderats på anonyma betalkort till miljontals migranter

Publicerad 4/26/2019
Annons

Drygt en och en halv miljard euro har spenderats på betalkort som delats ut till över två miljoner migranter. Det uppger den ungerska regeringen på sin webbplats, där man också uttrycker kritik mot att korten är anonyma, att innehavarna av korten inte kan kontrolleras och att korten utfärdas utan sedvanlig ansökan och prövning. Ingen EU-medborgare kan få ett betalkort på sådana villkor, konstaterar man.

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om hur utomvästliga migranter förses med förladdade betalkort när de tar sig in i Europa. Korten är utfärdade av Mastercard och bär såväl EU:s som FN-organet UNHCR:s logotyper. De saknar namn på kortinnehavare och har i stället ett instansat nummer.

Kortföretaget Mastercard har officiellt deklarerat att man utfärdar den här typen av betalkort till migranter för att som man formulerar det “ge flyktingar rörlighet, flexibilitet och värdighet”. Företaget har också meddelat att man samarbetar med miljardären George Soros i ett projekt kallat “Humanity Ventures” för att bistå migranter som tar sig till Europa.

Det är däremot inte helt klart om de pengar – en och en halv miljard euro enligt den ungerska regeringen – som finansierar verksamheten kommer från Mastercard, Soros, EU:s budget, FN-organets UNHCR:s budget eller någon kombination av dessa.

LÄS MER: FN, EU och Mastercard ger migranter förladdade betalkort för att finansiera resan till och genom Europa

LÄS MER: Bekräftat: EU bistår migranter på flykt

I ett pressmeddelande på den ungerska regeringens webbplats på fredagen skriver man följande med anledning av de anonyma betalkort som är i omlopp bland migranter:

“Över två miljoner människor har erhållit anonyma migrantkort, och motsvarande 500 miljarder forinter (1,55 miljarder euro) har spenderats på det här sättet”, sade premiärministerns chefssäkerhetsrådgivare György Bakondi i den ungerska TV-kanalen M1:s nyhetsprogram på fredagsmorgonen.

Bakondi sade att migrantkorten är olagliga eftersom europeiska medborgare inte kan inneha anonyma bankkort, dessa inte kan övervakas och ingen ansökningsprocedur föregår utfärdandet av korten.

“Den här lösningen, som inte har tänkts igenom och är olaglig, och andra åtgärder från Den europeiska unionen som syftar till att legalisera illegal invandring, såsom migrantvisa och inrättandet av legala kanaler för invandring, utgör en säkerhetsrisk med vårdrelaterade, ekonomiska och kulturella konsekvenser för ungerska och europeiska medborgare”, slog han fast.

Enligt chefssäkerhetsrådgivaren vill man inte stoppa migrationen utan legalisera den. “Ungern samtycker emellertid inte till detta. Ungerns åsikt är att problemet inte ska överföras till Europa, i stället ska hjälp tillhandahållas för att möjliggöra att problemen löses på plats”, tillade han.

Bakondi nämnde även att det goda vädret har lett till en ökning av antalet migranter utmed Balkans migrationsrutt.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons