mp-sprakror-bjorn-lotta
Inrikes

Miljöpartiet: Hellre kommunist än socialkonservativ som andre vice talman

Publicerad 9/23/2018
Annons

Miljöpartiet meddelar nu att man inte kommer att följa den praxis i utnämningen av vice talmän som är att de utses efter partistorlek i riksdagen. I stället för att lägga ned sina röster vid valet av andre vice talman så att Björn Söder (SD) blir återvald, skall MP rösta på Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve som har ett förflutet som varm anhängare av kommunismen och regimer som det forna DDR.

”Björn Söder står för åsikter som vi inte kan acceptera” säger MP:s gruppledare i riksdagen Maria Ferm. Hon förklarar också att valet att rösta på Johnsson Fornarve ska ses som en hämnd mot Alliansen för att de låter sig stödjas av SD i valet av ordinarie talman i stället för att göra upp om den posten med de rödgröna.

Ferm försvarar också att man frångår praxis i utnämningen av talmän med att hävda att Alliansen redan gjort detta genom att med stöd från SD säkra Andreas Norlén (M) som talman. Det stämmer dock inte riktigt eftersom praxis är att talmannen utses från det största regeringspartiet.

I rådande låsta parlamentariska läge kan ingen svara på hur den nya regeringen kommer att se ut. En M-ledd regering är lika sannolik som en S-ledd. Att välja Andreas Norlén kan därför inte betraktas som att gå emot praxis.

För att Björn Söder ska petas från posten som andre vice talman av Lotta Johnsson Fornarve krävs dock att fler än bara miljöpartister röstar på den sistnämnda. MP hoppas nu som V få med sig socialdemokrater i att gå emot praxis. Och för att underlätta detta har det begärts sluten votering så att ingen ledamot i efterhand ska behöva stå till svars för hur man röstat.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons