I en längre intervju med Svenska Dagbladet kritiserar Miljöpartiets ena språkrör Märta Stenevi regeringspartnern Socialdemokraterna för att inte ta emot tillräckligt många migranter.

I intervjun säger Märta Stenevi att hon och Miljöpartiet vill att Sverige ska vara ett ”nettonollsamhälle” redan till 2035.

– Då kommer det inte längre att vara självklart med två bilar för varje familj i ett villaområde. Det kommer vara mer fokus på delning, service och tjänster än konsumtion av prylar, säger hon till SvD.

Miljöpartiet vill få en nationell ”koldioxidbudget” på plats som begränsar hur mycket varje del av samhället kan släppa ut och att nyproducerade bilar som drivs av fossila bränslen slutar säljas inom bara några år.

Enligt Stenevi måste Sverige ”skruva upp tempot rejält” när det gäller klimatpolitiken.

LÄS ÄVEN: Bensinslukande BMW-bilar i Märta Stenevis hushåll

Även efter nästa års val hoppas hon på ett fortsatt samarbete med Socialdemokraterna med medger samtidigt att hon är besviken på partiets retorik i migration- och flyktingfrågan. Det som skett i Afghanistan, med talibanernas maktövertagande, ska ha gett henne magont och avgående statsminister Stefan Löfvens (S) uttalande om att Sverige inte kan ta emot lika många migranter som 2015 håller hon inte med om.

– Nej, det gör jag inte. Vi har en asylrätt som går ut på att den som flyr undan krig och förföljelse ska få skydd. Det är en princip som måste råda. Idén om att det skulle vara lättare för grannländerna runt en krigshärd att härbärgera flyktingar är extremt naiv.

Kräver mer migranter

Skälet till att Sverige skulle klara att mottagande i paritet med migrantkrisens kulmen igen menar hon är att det sedan dess varit lågt.

– Jag ser att vi kan ta emot betydligt fler än vad vi gör i dag. Det är ingen tvekan om saken. Vi har under lång tid haft ett oerhört lågt flyktingmottagande.

Alla de afghaner som kommit till Sverige under de senaste åren vill hon ska få stanna permanent.

– Det är en stor sorg för mig. Svaret på alla frågor handlar om hur många flyktingar vi tar emot. Det är absurt. Det är inte asylsökande som skapar integrationsproblem – det är svensk politik.

LÄS ÄVEN: Stenevi kräver cementstopp – hotar med tvingande lagstiftning

När det gäller den skenande migrantrelaterade brottsligheten anser Stenevi att utjämnandet av de ekonomiska klyftorna står högst upp på åtgärdslistan för att komma åt kriminaliteten.

– Det är klart att det är ett misslyckande att vi har gäng som kontrollerar delar av våra städer och det går heller inte att säga något annat än att det är ett misslyckande när människor skjuts ner på gatan. Men det största misslyckandet är att vi låtit barn växa upp i fattigdom och som fått misslyckas i skolan.