På onsdagen höll Miljöpartiet en pressträff där språkrören Per Bolund och Märta Stenevi presenterade ”budgetnyheter för en rättvis klimatomställning”, något som skulle kosta 100 miljarder kronor per år i ett decennium.

Tidöpartiernas budget som lades fram i förra veckan kallar Miljöpartiet ”ett enda stort svek mot klimatet, välfärden och framtiden”.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet: Nybyggda bostäder är dold rasism

På pressträffen hävdade man att den så kallade gröna omställningen är ”vår tids stora samhällsomvandling och rätt utförd skapar vi ett bättre samhälle med tusentals nya jobb, en robust välfärd och skyddsnät som fungerar”, och tillade att Miljöpartiet ”vet att det går med vilja, handlingskraft och mod”.

– Miljöpartiet vill investera 100 miljarder per år i tio år i en verkligt rättvis omställning. Det är mycket pengar – men att förbli passiv kostar långt mycket mer i pengar, människoliv, förstörd natur och sämre förutsättningar för välfärden, säger språkrör Per Bolund.

Sverige som håller ihop

Vidare menar man att Sverige måste investera sig ur den påstådda klimatkrisen genom satsningar som sänker utsläppen, skapar gröna jobb, lockar investeringar och skapar förutsättningar för framtida välstånd i hela landet.

– Den gröna omställningen är vår tids stora samhällsomvandling med potential att skapa ett Sverige som håller ihop och möter krisen tillsammans. Ett land som inte bara ställer om – utan som faktiskt bygger ett bättre samhälle med tusentals nya jobb, en robust välfärd och med skyddsnät som fungerar, säger språkrör Märta Stenevi.

I den ”akuta klimatkris” som Miljöpartiet menar råder hänvisar man bland annat till jordskredet i Stenungssund: ”Det är välkänt att risken för skred och ras ökar när klimatrelaterade extremregn blir fler och vanligare.”

Vi har ett val – klimatanpassa samhället i förväg eller, som nu, betala för skadorna i efterhand. Då blir kostnaden väldigt mycket större.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet vill bötfälla fler bilister