Samnytt-skribenten Mira Aksoy fick sitt bankkonto i Swedbank avstängt medan hon låg inlagd på sjukhus och vårdades för cancer. Banken skyller avstängningen på att Mira inte uppdaterat sina kunduppgifter, något hon säger inte stämmer.
– Det värsta var att jag förlorade mitt bank-id, säger Mira Aksoy.

Det var förra sommaren som Swedbank kontaktade Mira Aksoy och uppmanade henne uppdatera sina kunduppgifter. Bland annat ville de att hon skulle uppge vad hennes nya skattehemvist var eftersom hon flyttat till Norge året innan.

Samtidigt gick Mira på en tung cancerbehandling. Norge befann sig i coronalockdown, vilket gjorde det extra svårt för henne att få fram alla de papper som Swedbank krävde.

– Så jag skrev till dem att jag kommer skicka in de här papprena, men att det kan ta lite tid. Och de svarade att det var okej, berättar Mira.

– Jag kunde inte ens gå. Jag låg i min säng helt utslagen.

Förlorade sitt bank-id

I september förra året skickade Mira till slut in de papper banken efterfrågat. Tiden gick och hon hörde ingenting mer ifrån dem. Men så en dag hade hennes konto, trots det, stängts av.

– De stängde av det utan att säga något. Plötsligt kunde jag inte logga in, berättar Mira och tillägger att hon till en början inte brydde sig:

– Jag har hört så mycket dåligt om Swedbank så jag tänkte att det inte gör någonting.

Men efter ett tag var det inte bara hennes bankkonto Swedbank spärrat, utan även hennes bank-id.

– Det värsta var att jag förlorade mitt bank-id, säger Mira.

– Det var jobbigt mitt i allting. Då hade jag mycket kontakt med svenska myndigheter. Då var det oklart mellan Sverige och Norge vart jag var försäkrad. Det var krångligt.

Kan ha haft politiska motiv

När Mira Aksoy kontaktade Swedbank och ifrågasatte avstängningen blev svaret att de försökt få tag på henne, men inte lyckats. Bland annat skrev banken i ett mejl att: ”Flera av våra brev till dig har kommit i retur från posten, bland annat brevet om att dina konton och tjänster kommer att avslutas”.

Faksimil

Det är en förklaring som Mira säger inte stämmer. Hon berättar att hon upplyst banken om att hon flyttat till Norge och att hon dessutom informerat om att hon var cancersjuk.

– Vi hade en dialog via meddelandefunktionen på internetbanken med flera meddelanden där jag skrev att jag var cancersjuk, under behandling och att jag inte kan skicka in handlingarna just nu, säger hon.

Swedbank har flera gånger tidigare stängt av kunder av misstänkt politiska skäl. Mira Aksoy tror att hennes konservativa åsikter, bakgrund i Sverigedemokraterna och att hon är skribent för Samnytt kan ha spelat en roll även i hennes fall.

– Tanken slår en alltid och svaret jag fick av dem när de stängde av mig var väldigt otrevligt, säger hon.

– Jag fick aldrig ens en varning om att de skulle stänga av mitt konto, säger Mira Aksoy.