london buss

Foto: Mark Kobayashi-Hillary.

Utrikes

”Misstag som ledde till grooming-skandalerna upprepas nu med gäng”

Publicerad 2/28/2019
Annons

Enligt en rapport från Children’s Commissioner for England, Anne Longfield, finns uppskattningsvis 27 000 barn och unga i åldrarna 10-17 som identifierar sig som gängmedlemmar. Gängen använder ”sofistikerade metoder” för att närma sig sårbara barn och använder ”skrämmande nivåer av våld” för att hålla kvar dem i sitt grepp.

Enligt rapporten känner 313 000 barn en gängmedlem och av dom har 34 000 upplevt våldsbrott. De som har problem med den mentala hälsan, behandlas illa eller utsätts för försummelse löper större risk att fastna i gängens grepp.

I takt med att polisen blivit bättre med att identifiera ”traditionella” medlemmar har gängen gjort ansträngningar för att öka mångfalden i sina rekryteringar. Tekniken de använder för att rekrytera barn liknar de i huvudsak muslimska grooming-gängens tillvägagångssätt.

– Istället för att se detta som ett livsstilsval dessa barn är inblandade i, vill jag att folk ska se att de är sårbara barn som blir utsatta för grooming och behöver skydd, sa Longfield till BBC Radio 4.

Hon oroar sig också för att misstagen som ledde till att grooming-gängen kunde bedriva sina verksamheter nu upprepas då många lokala områden inte inser vidden av problemen och tar tag i dem. Man lyssnar heller inte på föräldrar och grupper som ber om hjälp.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons