Polisen jagar nu en person misstänkt för att ligga bakom branden i ett höghus på Norra Fiskargatan i ”utanförskapsområdet” Öster i Gävle, som pågått sedan i fredags. Över 200 människor har måst evakuerats och våningsplan har helt kollapsat.

Vid 18-tiden i fredags bröt elden ut i ett förråd på nionde våningen, i ett höghus på Öster i Gävle, ett område som beskrivs som ett invandrardominerat problemområde. Räddningstjänsten bedömer att den kraftiga branden är under kontroll men den är i skrivande stund fortfarande inte helt släckt.

– Vi har hela natten hållit på med eftersläckning och efterbevakning. Branden ligger och glöder och blossar upp på vissa ställen, och då släcker vi de eldhärdar som uppstår, säger Johan Melin, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.

Enligt polisen utreds händelsen som grov mordbrand. En person är skäligen misstänkt men har ännu inte kunnat gripas. Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på Polismyndigheten, uppger för SR att ”en rad husrannsakningar på flera adresser” pågår i jakt på den misstänkte.

LÄS ÄVEN: Bombmannen Mark jagas i hela landet – farlig för allmänheten

Polisen förtegen om den misstänkte

Polisen vill inte ge närmare information om den misstänkte, så länge denne är på fri fot. Inte heller någon information om eventuellt motiv delges. På grund av den kraftiga värmen har någon teknisk undersökning ännu inte kunnat påbörjas.

– Det kan vi inte gå in på medan personen är på fri fot. Vi har vidtagit flera utredningsåtgärder och kommer även utföra en teknisk utredning på plats, men det kommer nog dröja, säger Jansson Klarin, till Expressen.

Den mycket kraftiga branden har lett till att hela takvåningen, som var en senare tillbyggnad på huset, har kollapsat, uppger räddningstjänsten. Brandmännen lyckades förhindra att branden tog sig ner i väggarna men omfattande vatten- och rökskador på lägenheterna gör att det kommer dröja länge innan byggnaden går att använda igen.

Över 200 personer har måst evakueras från sina hem i fastigheten. Var de ska bo under den långa tid det tar att återställa byggnaden framgår inte. Samtliga hus miljonprogramsområdet totalrenoverades för drygt tio år sedan till en kostnad på 150 miljoner kronor.

– Det är ingen som kommer att få tillgång till den här fastigheten på ett bra tag, är min prognos. Det är nio våningar och sex lägenheter på varje plan så det blir ju kännbart för de boende, säger Ali Riekki vid Gästrike räddningstjänst till TT.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Löfven SVARSLÖS när han får fråga om svenskarnas trygghet

Ytterligare byggnad evakueras

Under lördagen evakuerades ytterligare en byggnad, som är sammanbyggd med det branddrabbade lägenhetshuset. Detta är ett trevåningshus med flera lägenheter. Anledningen är att rasrisken från takdelen av det brinnande huset är ”överhängande”.

– Det finns en risk att nedfallande delar går igenom taket, säger Ali Reki, inre befäl vid räddningstjänsten, till SVT.

LÄS ÄVEN: Två skolor brann inatt

Öster – invandrardominerat problemområde

Området Öster har länge beskrivits som ett problemområde i Gävle. En boende i området beskrev situationen i september förra året i Arbetarbladet:

– Är det farligt att bo på öster? Ja, det har blivit mycket värre de senaste åren. Det har förekommit skottlossning, vandalisering av postboxar, misshandel av hundar och människor. Är man hyresgäst bör man inte lägga sig i problem med andra hyresgäster, för då har man hela dess släkt mot sig”.

Polisen uppmanar allmänheten att lämna in tips om personer som rört sig i området kring Fiskargatan, vid tillfället för eldsvådan och uppger att alla iakttagelser kan vara av intresse för förundersökningen. Tips lämnas till 114 14.