Åtal väcks nu vid Uppsala tingsrätt mot den 25-årige iranske migrant som greps i början av februari som på sannolika skäl misstänkt för att under en längre tid ha sexuellt ofredat ett stort antal kvinnor i centrala Uppsala. Några av brotten rubriceras av åklagaren som försök till våldtäkt.

Åtalet omfattar sexualbrott förövade mot 11 olika kvinnor, varav två varit så grova att de enligt åklagaren bör betraktas som försök till våldtäkt alternativt grovt sexuellt övergrepp i stället för sexuellt ofredande. Bevisläget bedöms som gott då 25-åringens DNA har kunnat säkras på brottsoffer och mobilpositionering även styrker att han befunnit sig på brottsplatserna vid de aktuella tidpunkterna.

Modus operandi har vid samtliga brott varit snarlikt. Gärningsmannen har, iförd blått munskydd, valt ut ensamma kvinnor i 20-30-årsåldern som han attackerat bakifrån och tagit skamgrepp på. Att två av fallen rubriceras som grövre beror på att gärningsmannen i de fallen enligt kvinnornas vittnesmål har försökt tränga in med fingrar i underlivet genom att penetrera kläderna.

Den iranske mannen kunde gripas tack vare en uppmärksam privatperson som bevittnade ett försök till ännu en attack mot en kvinna, som dock avbröts. Civilpersonen stoppade mannen och tillkallade polis.

Den gripne 25-åringen har i förhör med tolk på persiska förnekat samtliga brott. Mannen sitter sedan en tid efter gripandet häktad.

Datum för rättegång har ännu inte bestämts. Åklagaren i målet uppger att han behöver ytterligare ett antal dagar på sig för att gå igenom den åberopade bevisningen.