Skenande bensin- och elpriser, en rånvåg mot svenska ungdomar som begränsar deras frihet, gäng och klaner som mördar och dränerar välfärdssystemen på miljarder varje år. Mitt i en diger flora av akuta problem väljer regeringen att lägga krut på ytterligare en svensk OS-ansökan.

Det är nye idrottsministern Anders Ygeman (S) som säger sig vara ”väldigt attraherad av att få arrangera OS i Sverige eller i Skandinavien”. Detta menar han i så fall måste göras så att det blir hållbart när det gäller klimatpåverkan.

Han utesluter inte heller att ett OS i Sverige ska kunna gå att organisera tillsammans med andra länder.

– Även om jag tycker att upplägget för fotbolls-EM var väldigt konstigt så visade det på att det går att arrangera över nationsgränserna, säger Anders Ygeman till DN om sommarens EM som gick i elva olika nationer.

Integration och idrott

Trots skandalerna Ygeman varit inblandad i fick han alltså fortsatt förtroende av partiet och är utöver idrottsminister även integrations- och migrationsminister i Magdalena Anderssons regering.

Just idrott och integration tror han hör ihop.

– Numera finns det väl ingen annan arena där fler människor möts, med olika bakgrund, än idrotten. Om vi då önskar knäcka segregationen och gängen och öka integrationen och sammanhållningen så tror jag att idrotten och idrottsrörelsen är en central del. Så menar jag att mina områden hör ihop.

Sverige har sökt åtta OS utan att lyckas.