I juli förra året fick polisen larm om ett lägenhetsbråk i det ’utsatta’ invandrardominerade området Biskopsgården i Göteborg. När polis anlände kunde en flyende man gripas och i lägenheten hittades en kvinna med krossad hals som bragts om livet med tillhyggen i form av en hantel och ett dammsugarrör. Nu döms mannen av Göteborgs tingsrätt till 18 års fängelse.

Det var den 27 juli förra året som grannar som sett kvinnan luta sig ut genom ett fönster och skrika på hjälp slog larm till polisen. När hjälp anlände bara några minuter senare var det emellertid för sent, då var kvinnan redan död.

Hävdar nödvärn
Mannen, 47-årige Mobrok Kalifa Daw som bott i Sverige sedan 2006, erkände i förhör att han slagit ihjäl kvinnan som var hans hustru, Najat. Han anser dock att mordet med den 18 kg tunga hanteln ska betraktas som nödvärn och hävdar att det var han som angreps av hustrun och att han bara försvarat sig. Dammsugarröret menar han att det är hustrun som använt som tillhygge.

Mobrok hävdar också att han inte försökt fly från brottsplatsen när han greps av polisen utanför lägenheten. I stället säger han sig ha varit på väg ut för att ringa 112 på grund av att han inte kunnat hitta sin mobiltelefon.

Domstolen bedömer inte Mobroks berättelse som trovärdig, bland annat mot bakgrund av vittnesmål från den person som larmat polisen och andra om att de hört kvinnan desperat ropa på hjälp. Teknisk bevisning finns också som visar att det är Mobrok som använt dammsugarröret för att slå ihjäl Najat

Explosivt humör
Ett vittne som hörts i saken är en kvinna som Mobrok tidigare varit gift med ”enligt muslimska seder”, ett äktenskap som dock inte registrerats i Sverige. Hon uppger att Mobrok kunde ”explodera som en vulkan” om hon försökte prata med honom om något som han inte ville diskutera.

Mobrok träffade även Najat via en internationell dejtingsajt för muslimer, Han tog henne till Sverige från Marocko efter att de gift sig där 2015.

Äktenskapet knakade dock tidigt i fogarna och Mobrok försökte förmå Migrationsverket att upphäva Najats uppehållstillstånd för att få henne utvisad tillbaka till Marocko. Detta ska ha varit en av orsakerna till det äktenskapsbråk som utmynnade i Najats död.

Gjorde sökningar på mord på nätet
Enligt domen har Mobrok på ett alltmer desperat sätt försökt bli av med Najat. Han har bland annat gjort sökningar på nätet om hur det känns att döda någon och att sitta i fängelse och vad straffet är för mord.

Han har i samband med detta även gjort sökningar på hur man kommer i kontakt med svensk och serbisk maffia. Domstolen skriver att detta inte kan anföras som direkt bevis för att Mobrok velat ta livet av hustrun men kan bidra som förklaring till varför det blev så att han gjorde det.

Döms till strängaste påföljden
Mobrok Kalifa Daw döms till 18 års fängelse – den strängaste tidsbestämda påföljden i straffskalan – och till att betala 60.000 kronor vardera i skadestånd till kvinnans två föräldrar och ett av hennes sex syskon.

Han har suttit häktad sedan han greps och ska fortsätta vara häktad fram till dess fängelsestraffet börjar avtjänas eftersom det enligt domstolen annars till följd av hans ursprung i ett annat land finns stor risk att han flyr utomlands.