Moderaterna i Hässleholm följer nu Sverigedemokraternas linje och konstaterar att invandringens kostnader är en huvudförklaring till kommunens krisdrabbade ekonomi. Men Socialdemokraterna avvisar uppgifterna och hävdar att ekonomin var dålig även innan den så kallade flyktingvågen.

LÄS ÄVEN: Kostnaderna för ’ensamkommande’ skenar – SKL behöver mer pengar

Under våren har den skånska kommunen diskuterat nedskärningar i den kommunala servicen för flera miljoner kronor. Nu följer Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm en linje som Sverigedemokraterna tidigare varit ensamma om  invandringen tär på välfärden. Det rapporterar SR.

– Man måste vara ärlig och säga att invandringens kostnader som kom efter den stora flyktinginvandringen 2015/2016 den kommer ifatt kommunen nu. Staten har tagit ett ansvar i två år och nu övergår ansvaret på kommunerna och den ersättningen vi får täcker inte alls de kostnader vi har, slår Johnsson fast.

S: ”Kommunen gick back innan flyktingvågen”
Det socialdemokratiska oppositionsrådet Lena Wallentheim vill inte kännas vid Johnssons förklaring. Hon menar att kommunens dåliga ekonomi inte är något nytt utan har varit ett faktum under många år och långt innan flyktingvågen.

Wallentheims motsätter sig nedskärningar i integrationsprojekt och kultursektorn för att råda bot på situationen. Istället vill hon avvakta statens stöd till krisdrabbade kommuner som hon förväntar sig med höstbudgeten.

LÄS ÄVEN: Mer än 100 kommuner tros gå back i år – 40 väntas höja skatten