När Moderaterna på fredagen presenterade en rapport med reformförslag för svensk mediepolitik togs bland annat framtiden för public service upp. Partiet menar att SVT och SR är viktigt. Ställningstagandet motiverar man med en påstådd ström av desinformation vilket skulle göra public service nyheter viktigare än någonsin.

Vid pressträffen motiverade Odd Eiken, ordförande i Moderaternas mediepolitiska arbetsgrupp, varför partiet anser att public service är viktigt.

– Public service har ett existensberättigande, det är till och med viktigt.

– Vi är utsatta för en konstant desinformation och cyberkrigföring i Sverige. Att ge nyheter och samhällsbevakning i en svensk kontext för en svensk publik är därför viktigare än någonsin,.

LÄS ÄVEN: Missnöjet med public service växer inom Moderaterna och Sverigedemokraterna

En annan aspekt man framhåller är svenska språket och den ”gigantiska uppgift” samhället har framför sig att integrera människor med annan språkbakgrund. Även i produktionen av svenska dramaprogram anser partiet att public service spelar en stor roll.

Granskningsrevision

Samtidigt som Moderaterna hyllar public service och vill säkerställa dess fortsatta existens som kostar skattebetalarna åtta miljarder kronor per år, vill man att det ska kunna granskas inför varje ny tillståndsperiod. Detta är något en oberoende granskningsrevision skulle stå för.

– Bolagen ska vara skyldiga att ta fram ett antal alternativa inriktning- och finansieringsförslag som granskas av internrevisions-funktionen, säger Odd Eiken.

LÄS ÄVEN: Granskning: Public service rapportering om värnskatten präglad av vänsterperspektiv

Någon risk för politiskt styrande med en sådan internrevision tror han inte finns.