Moderaterna i Stockholm föreslår att särskilda team inom socialtjänsten ska mobiliseras för att hindra invandrarbarn från att dras in i kriminella nätverk. Förslaget beskrivs som ett försök att möta en akut situation – men det är långt ifrån första gången liknande lösningar lyfts fram i kampen mot gängkriminaliteten.

I en färsk motion föreslår oppositionsborgarrådet Andréa Hedin (M) att Stockholms stad ska införa ett särskilt ”SWAT-team” inom socialtjänsten – en specialiserad grupp socialsekreterare med fokus på barn och unga med invandrarbakgrund som befinner sig i riskzonen för att rekryteras till kriminella gäng.

Idén bygger vidare på de så kallade förstärkningsteam som redan idag finns tillgängliga för att stötta stadsdelar vid behov, men enligt Hedin är dessa resurser inte tillräckliga.

– Socialtjänsten är en nyckel i att förhindra att unga sugs in i kriminalitet. Vi behöver en mer offensiv insats, säger hon till DN.

Gängens barnsoldater – en ökande trend

Våldsvågen som svept över Sverige sedan åtminstone slutet av 2022 har inte bara skördat liv, utan också belyst hur kriminella invandrarnätverk allt oftare använder barn som verktyg i sin verksamhet – bland annat för skjutningar och sprängningar. En utveckling som Moderaterna nu vill sätta stopp för med det föreslagna specialteamet.

– Vi kommer inte kunna vända våldsspiralen om vi inte stoppar rekryteringen av nya barn till kriminalitet, menar Hedin.

Skärholmen – ett exempel på system i kris

Skärholmen i södra Stockholm pekas ut som en särskilt drabbad stadsdel, där flera dödsskjutningar och sprängningar inträffat de senaste åren. Samtidigt har socialtjänsten i området varit hårt pressad – med hög personalomsättning och ett flertal chefer som valt att sluta.

Enligt rapporter från slutet av 2024 ska flera kriminellt belastade ungdomar ha tvingats återvända hem från behandlingshem på grund av budgetrestriktioner. Hedin varnar för att situationen är akut i flera invandrardominerade områden och orolig över att problemen sprider sig till andra delar av staden.

Risk för att hela staden påverkas

I sin kritik pekar Hedin på att även skolor i områden som Bromma och Östermalm riskerar att bli måltavlor för invandrargängens rekryteringar om inte något görs snabbt. Hon varnar för att hela Stockholm kan stå inför en framtid där barn utsätts för den organiserade brottslighetens grepp, oavsett var i staden de bor.

Som grund för förslaget hänvisar Hedin till en rapport från stadens revisorer som granskat hur socialtjänsten arbetar med unga i kriminalitet. Granskningen visade på flera brister, bland annat att utredningstiderna ofta överskrider de fyra månader som lagen föreskriver – något som ska ha skett i 40 procent av fallen.

– Vi ser en växande hög av rapporter som pekar på allvarliga brister. Vi kan inte blunda för det längre, säger hon till DN.

Motion upp i kommunfullmäktige

Det formella förslaget om att införa det särskilda socialteamet kommer att behandlas av kommunfullmäktige den 26 maj. Om förslaget går igenom återstår att se – men det sällar sig till en lång rad insatser som under åren lanserats i kampen mot gängkriminaliteten, ofta utan att några avgörande resultat har kunnat påvisas.

Tiden får utvisa om det denna gång blir annorlunda.