Två migranter från Syrien respektive ’Palestina’ står åtalade i Tyskland misstänkta för att ha rånmördat vad de enligt ett vittne har beskrivit som en ”förmögen jude”. Motivet ska ha varit att skaffa pengar till att köpa hus i Syrien och en Ferrari. Den mördade mannen var engagerad i att hjälpa nyanlända och hade ordnat bostad åt en av de åtalade.

År 2015 migrerade 28-årige Mohammed Omran Albakr från Syrien till Tyskland. Han har blivit hyllad som ett lysande exempel på framgångsrik integration eftersom han uppges ha lärt sig tala tyska på under ett halvår och engagerat sig socialt i samhället.

LÄS ÄVEN: Asylsökaren Abdulrahman bjöds in till familj – knivhögg deras 11-årige son och skrek ”dö, dö, dö”

Tre år senare var Mohammed i behov av en bostad och kom då i kontakt med 57-årige fastighetsmogulen Michael Riecher som var engagerad i att hjälpa migranter i södra Tyskland. Michael uppges ha varit vänlig mot Mohammed och erbjudit honom boende i hans eget barndomshem i staden Horb am Neckar, rapporterar Schwartzwälder Bote.


Fastighetsägaren Michael Riecher besöker ett migrantboende.

Mohammed flyttade in i bostaden tillsammans med sin fru. Deras grannar upplevde paret som religiöst eftersom kvinnan bar islamisk klädsel och aldrig lämnade bostaden ensam. Migranten började arbeta nära den generöse fastighetsägaren och fick på så vis kännedom om flera detaljer kring hans privatliv och förmögenhet.


Mohammed.

Utöver Michaels engagemang för migranter och socialt utsatta var han även känd i staden för att stötta den judiska församlingen. Vid ett tillfälle uppmärksammade media hur Michael donerade pengar till församlingen trots att han själv inte var jude.

Mohammed som insett att Michael var en givmild man började be honom om pengar för att täcka vad han påstod var oförutsedda kostnader som uppkommit i hans privatliv.

Rånmördade den givmilda mannen
Den 2 november förra året rånmisshandlades Michael till döds i sitt hem av Mohammed och hans palestinske migrantvän Iyad Bayatneh. Bakgrunden till attacken har blivit tydlig under rättegången som fortfarande pågår. Där framträder bland annat en frisör som vittne som ska ha klippt Mohammeds hår sedan tiden då syriern bodde på ett migrantboende.

Mohammed omnämnde Michael som en ”förmögen jude” och berättade att han förvarade stora mängder guld och kontanter i sitt hem. Frisören ska ha fått frågor om han hade någon information om illegal guldhandel. Senare ska frisören även ha fått tillfrågats om att delta i ett rån mot Michael.

LÄS ÄVEN: 85-årig man gav asylsökare med avslag jobb och husrum – fick halsen avskuren

Den syriske migranten ska ha berättat för frisören hur han skulle köpa ett hus i Syrien och en Ferrari för pengarna. När Mohammed sedan berättade att Michael är lungsjuk och kommer att dö vid rånet bestämde sig frisören för att inte delta.

Enligt frisören var den palestinske migranten inte särskilt bekymrad om detta eftersom han ansåg att Michael hade förstört hans hemland. Vid rånet kom männen över 3 000 euro (31 674 kronor). De ströp Michael i flera minuter till det att han var död.

Efter mordet ska migranterna ha chattat med varandra över WhatsApp där de bland annat skickat följande emojis.

Rättegången som har pågått under våren har nu tagit uppehåll och kommer att återupptas i mitten av september.


LÄS ÄVEN: Mördade kvinnan i Kil engagerad i ensamkommande