Duons affärer med svarta hyreskontrakt på attraktiva adresser i Stockholm misstänks ha pågått under flera års tid. Bland köparna finns bland annat en känd influencer.

Från mars 2017 till juni 2019 har mamman och dottern hjälpt till att sälja 39 svartkontrakt för hundratusentals kronor, ibland över miljonen, för en bostad.

Utredningen hos Skatteverket är över 200 sidor lång och nu krävs de på sammanlagt närmare sex miljoner kronor. Kvinnorna nekar till anklagelserna och har överklagat Skatteverkets beslut.

Felparkerad bil

Härvan uppdagades då polisen kom över en felparkerad skåpbil som utmätts av Kronofogden då ägaren har en skuld på cirka 230 000 kronor. I denna påträffades senare 20 kilo amfetamin, en Kalasjnikov, ett halvautomatiskt hagelgevär och fyra pistoler varav en använts vid ett mord.

I samband med att mamman ordnade fram pengar så att skåpbilens ägare ska kunna lösa ut sitt fordon hos Kronofogden uppdagas handeln med svartkontrakten. I januari 2020 döms bland andra mamman till villkorlig dom och dagsböter för grovt penningtvättsbrott.

Ytterligare 19 personer är misstänkta för inblandning i bostadsaffärerna. Enligt mammans advokat förnekar hon helt och hållet några olagliga aktiviteter.

Fastigheter värda miljoner

Trots påståendet har hon kunnat betala åtskilliga miljoner för fastigheter både utomlands och i Sverige.

För att möjliggöra affärerna har man bland annat ägnat sig åt skenskrivningsadresser och falska arbetsgivarintyg.

Enligt Hans Berglund på Skatteverket är detta den största utredning de haft när det gäller förmedling av hyreskontrakt.