fredrik-andersson-mordare-feature
Inrikes

Mördare iscensatte sprängattentat inifrån anstalten

Publicerad 8/4/2023
Annons

17-årige Frunze Saghatelyan från Armenien avtjänar ett kortare straff på ett vandrarhemsliknande så kallat Sis-boende. Detta efter att han i mars förra året sköt ihjäl ordningsvakten och lokalpolitikern Fredrik Andersson på ett gym i Stockholm när denne ingrep för att stoppa ett avrättningsmord i lokalerna. Frunze misstänks nu för nya grova brott iscensatta inifrån Sis-boendet.

På grund av sin låga ålder dömdes Frunze till en kort vistelse på ett Sis-vandrarhem i stället för livstids fängelse som domstolen ansåg hade varit den adekvata påföljden för brottet om det handlat om en vuxen gärningsman.

LÄS ÄVEN: Rejäl straffrabatt för nysvensk som sköt ihjäl MED-politiker

Fritogs, fick medborgarskap på rymmen

Det väckte även uppmärksamhet och kritik när Frunze på rymmen från rättvisan och efterlyst för mordet belönades med ett svenskt medborgarskap.

Stora rubriker blev det också när Frunze under spektakulära former fritogs från Sis-boendet. Efter en vecka hittade polisen honom och han återbördades till ett annat Sis-boende. Det framgår inte om fritagningen och rymningen föranlett någon påbackning på straffet.

I tisdags briserade en bomb vid en adress i anslutning till det Sis-boende i Södertälje där Frunze numera är inhyst. En manlig anställd vid boendet skadades vid explosionen och fick föras till sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador.

LÄS ÄVEN: Fredriks mördare fick svenskt medborgarskap på flykt från polisen

Arg på anställd som inte vill smuggla in mobil

Misstankarna för dådet riktades snabbt mot Frunze. Den anställde som antas ha varit målet för attacken uppges vara en person som den dömde mördaren hyser agg till och velat hämnas mot efter att inte ha låtit sig mutas att smuggla in en mobiltelefon.

I likhet med det mord som Frunze avtjänar straff för var det inte heller denna gång det tilltänkta offret som skadades vid sprängningen. I stället ska en annan anställd på Sis-boendet ha befunnit sig innanför den dörr där bomben apterades och utlöstes.

LÄS MER: Hovrätten skärper straffet för Fredrik Anderssons mördare

Begärs häktad tillsammans med kumpan

Frunze begärs nu, tillsammans med en 20-årig kumpan, häktad för sprängningen. Brottsrubriceringarna för Frunze är försök till utpressning, två fall av anstiftan till försök till utpressning samt anstiftan till försök till mord. Kumpanen misstänks för försök till utpressning och försök till mord.

Sis-boendets ledning duckar frågor från media om händelsen. Sis-boendeformen har på senare tid fått hård och återkommande kritik för att inte vara anpassade för dagens förhärdade unga invandrarkriminella utan en kvarleva från en tid då ungdomar på glid begick relativt lindriga brott.

LÄS ÄVEN: Han sköt ihjäl Fredrik Andersson (MED) på gym i Stockholm

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
824Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons