PlayStation-73673
Inrikes

Mordmisstänkt kastade Playstation på fängelsevakt i Kumlabunkern

Publicerad 6/15/2018
Annons

En av de gängkriminella män som nu sitter häktade för inblandning i det så kallade dikesmordet, åtalas nu för ett brott han begick när han avtjänade straff för ett annat brott på avskildhetsavdelningen, populärt kallad ”bunkern” på Kumlaanstalten. Åtalet gäller våld mot tjänsteman efter att mannen kastat ett PlayStation i huvudet på en kriminalvårdare. (Betalartikel GP 18-06-13)

Tillvaron på svenska fängelser har av kritiker liknats vid hotellvistelse. Synsättet får nu vatten på kvarn efter att det framkommer att dömda för grova brott tilldelas spelkonsoler som Sony PlayStation i sina rum.

Lyxutrustade fängelseceller har blivit föremål för ny diskussion. Detta efter att en livsstilskriminell man i 25-årsåldern med asylrelaterad invandrarbakgrund bosatt i Göteborg, åtalats för att ha misshandlat en fängelsevakt med ett PlayStation. Vakten fick sys i huvudet med sex stygn.

Mannen är tidigare dömd för en lång rad brott, bland annat grov misshandel, olaga hot och människorov, Han sitter för närvarande häktad misstänkt för inblandning i ett brutalt mord i Angered i höstas.

Incidenten skedde i samband med att mannen skulle flyttas från en avdelning till en annan. Åtgärden föranleddes av att mannen försökt uppvigla medfångar till våld och skadegörelse. I förundersökningen kan bland annat läsas hur mannen sparkat på celldörrar för att försöka sätta igång något upploppsliknande och skrikit ”fittorna ska få” med adress fängelsevakterna.

Trots det nya brottet släpptes mannen villkorligt från fängelset bara någon dryg månad senare. Sådan strafförkortning ska inte medges för en fånge som inte skött sig under fängelsevistelsen men tillämpas ändå regelmässigt för de allra flesta intagna, även sådana som misskött sig.

Händelsen inträffade i februari förra året. Ytterligare en fängelsevakt ska vid samma tillfälle ha blivit slagen i ansiktet flera gånger. Rättegången har skjutits upp på grund av att ärendet flyttats mellan olika tingsrätter. Mannen har förnekat brottet trots att det finns dokumenterat på övervakningsfilm.

Mannen sitter nu, tillsammans med ett antal andra personer från Göteborgs gängkriminella miljö, häktad för det så kallade ”dikesmordet” i den brottstyngda Göteborgsstadsdelen Angered i oktober förra året.

Då påträffades det delvis uppbrända liket av en man i 30-årsåldern i ett dike på en gångstig som leder ned mot Lärjeån. Brottsoffret var utländsk medborgare och känd av polisen som småkriminell.

Enligt åtalet har flera personer först misshandlat mannen till döds och därefter hällt bensin över kroppen och tänt på. Den för PlayStation-misshandeln nu åtalade mannen förnekar även all inblandning i mordet.

Ska grova brottslingar ha PlayStation på rummet i fängelset?

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons