Avgående justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) är besviken över att nya högerregeringen ”överger den feministiska utrikespolitiken”. Det skriver han på Twitter.

Bakgrunden är att tillträdande utrikesminister Tobias Billström (M) säger till Aftonbladet att den nya regeringen slopar den etikett på utrikespolitiken som den rödgröna regeringen införde 2014.

– Den här regeringen kommer alltid att hålla jämställdhet väldigt högt. Jämställdhet mellan man och kvinna är ett kärnvärde, både för Sverige och för den här regeringen, säger Billström men tillägger:

Avgående utrikesminister Ann Linde (S). Twitter

– Men nej, vi kommer inte att bedriva en feministisk utrikespolitik. Den etiketten har inte fyllt något vidare bra syfte, och den har skymt det faktum att svensk utrikespolitik måste grundas i vad som är svenska värden och svenska intressen.

”Mycket oroande”

Avgående justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) tycker att det är dåligt av Billstrom att han ”överger den feministiska utrikespolitiken”.

”Det är en tydlig signal om att högerregeringen inte tänker stå upp för och driva kvinnors och barns rättigheter på samma aktiva sätt som s-regeringen. Mycket oroande”, skriver Johansson på Twitter.

Enligt den avgående -sministern har Sverige varit initiativtagare och ledande inom arbetet med ”kvinnors rätt till samma resurser, rättigheter och representation”.

Bar slöja i Iran

Den förra regeringen fick skarp kritik, såväl i Sverige som utomlands, i samband med ett regeringsbesök i Iran i februari 2017.

Samtliga kvinnliga delegater från Sverige valde då att bära slöja. ”Walk of shame”, twittrade VD:n för FN-knutna organet UN Watch. Även slöjmotståndare i Iran reagerade på de svenska kvinnornas slöjbärande.

”Varför måste dessa västerländska kvinnliga politiker lyda denna diskriminerande lag när miljoner iranska kvinnor riskerar sina liv varje dag genom att motsätta sig slöjtvånget? När västerländska kivnnor lyder slöjtvånget, utan att ifrågasätta det, så leder det till att den iranska regeringen ökar pressen på sina egna kvinnor. Västerländska kvinnor legitimerar den här diskriminerande lagen enbart genom att inte ifrågasätta den. Varför kan de inte göra motstånd mot den, tillsammans med oss?” undrade exempelvis den iranska Facebooksidan My stealthy freedom.

Foto: Mehr