Sent på lördagen bad Storbritanniens premiärminister Boris Johnson motvilligt EU om ett nytt uppskov med Brexit. Detta efter att det brittiska parlamentet skjutit upp ett beslut om huruvida de kommer stödja Johnsons avtal eller inte. Johnson klargjorde att han personligen motsätter sig all försening av Brexit, som fortfarande är planerad till den 31:a oktober.

En lag som antogs av parlamentet förra månaden fastställer en tidsfrist för regeringen att begära uppskov på tre månader. Deadlinen var igår kväll. En timme före deadline tweetade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk: ”Förlängningsbegäran har just inkommit. Jag börjar nu rådfråga EU-ledare om hur vi ska reagera”.

Johnson hävdar att han känt sig pressad att skicka begäran. Han har hela tiden argumenterat mot ytterligare fördröjning av Brexit och han undertecknade heller aldrig uppskovsbrevet. Det åtföljdes däremot av ett andra brev, undertecknat av Johnson, i vilket han skrev att ”ytterligare försening är dåligt för vårt land, dåligt för EU och dåligt för demokratin”.

Får stöd av Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron verkar hålla med. Enligt Macrons stab har de två samtalat i telefon under eftermiddagen. Macron påpekade då för den brittiske premiärministern att ”en försening inte ligger i någons intresse”.

Lördagens extrainsatta parlamentssammanträde har i brittisk media kallats ”Super Saturday” och var det första parlamentssammanträdet på en lördag sedan Falklandskriget för 37 år sedan. Syftet var att nå ett avgörande i den segdragna brexitprocessen.

LÄS MER: Juncker och Johnson ense om nytt Brexit-avtal

Regeringens förhoppningar om att nå ett avslut gick dock i sank när talmannen John Bercow beslöt tillåta en omröstning om ett ändringsförslag. Ändringen gör att stödet för avtalet är villkorat av att en förändring av lagen först genomförs, något som kan ta flera dagar eller till och med veckor.

Detta ger också lagstiftare en ny chans att granska och eventuellt ändra villkoren för Brexit. Enligt ledaren för Underhuset, Jacob Rees-Mogg, kommer regeringen att hålla en debatt på måndag gällande lagstiftningen.

Varken avskräckt eller förskräckt

Johnson, som nådde ett avtal med EU tidigare denna vecka, sa att han trots lördagens motgång var varken ”avskräckt eller förskräckt” och kommer fortsätta göra allt han kan för att få Brexit färdigt på mindre än två veckor.

Brexitmotståndare firade lördagens utkomst och fortsatte skandera om en ny folkomröstning. Johnson, som kom till makten i juli med löfte om att få Brexit avklarat efter föregångaren Theresa Mays misslyckande, kallar varje försening för Storbritanniens utträde ”meningslöst, dyrt och djupt frätande på allmänhetens förtroende”.

EU-kommissionens talesman Mina Andreeva skriverpå Twitter att EU-kommissionen har noterat dagens omröstning i Underhuset och att ”nu är det upp till den brittiska regeringen att informera oss om de kommande stegen så snart som möjligt”.

Om parlamentet godkänner propositionen för utträde i tid kan Storbritannien fortfarande lämna EU i slutet av oktober.
Men för att det ska hända måste Johnson först övertyga ett bråkigt och splittrat parlament, som tre gånger förkastat de Brexit-planer hans föregångare Theresa May lade fram.