Miljöpartiet vill att det om fyra år ska vara förbjudet att sälja nya bensin- och dieselbilar i Sverige, och talar även om att stoppa försäljningen av förbränningsmotorer. Det säger partiets båda språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.

Idag klockan ett håller riksdagen en ”särskild debatt om klimatläget”. Debatten inleds av miljö- och klimatminister Per Bolund (mp), och en företrädare från varje parti kommer delta.

Inför klimatdebatten har Miljöpartiet upprepat sitt tidigare krav om att förbjuda försäljning av nya bilar som körs på fossila bränslen, exempelvis bensin eller diesel, till år 2025. Språkröret Märta Stenevi talar till och med om ett stopp för förbränningsmotorer.

– Nu är det klimatnödläge på riktigt, säger hon till Aftonbladet.

Förhoppningen är att genom förbudet snabbare öka andelen elbilar på vägarna. På så sätt tror partiet att en mer attraktiv andrahandsmarknad av elbilar kommer uppstå för dem som inte har råd med en ny elbil.

– Om vi sätter ett tydligt stoppdatum för försäljningen av nya förbränningsmotorer, då kommer också utbudet av annan teknik av elbilar att öka på andrahandsmarknaden, siar Märta Stenevi.

Får stöd från V

Miljöpartiet får stöd för sitt bensinbilsförbud från Vänsterpartiet. Men Moderaterna är kritiska till MP:s politik, och menar att den snarare skadar klimatet.

– Man missar helt det stora perspektivet som är att Sverige kommer behöva dubbelt så mycket mer el till 2045 om vi ska lyckas ställa om. Att då lägga ner kärnkraft och tvinga Sverige att starta igång oljekraftverk mitt i sommaren, det är inte klimatvänligt, säger Moderaternas klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz till Aftonbladet.

EXKLUSIVT: Här körs oljekraftverk för att ersätta stängda kärnreaktorer