Just nu härjar omkring 75 bränder i Sverige, rapporterar SVT. Samtidigt har Sverige inga egna brandflyg. Ändå menar MSB att egna vattenbombplan är för dyra. ”En extremt dyr resurs”, säger Britta Ramberg vid MSB.

Efter de omfattande bränderna runt om i landet efterfrågade Sverige hjälp från utlandet. Idag beräknas italienska brandflygplan anlända och Sverige begär även helikoptrar från EU.

Många har frågat sig varför vi inte har egna resurser för brandbekämpning men enligt MSB och regeringen anses det vara för dyrt, rapporterar ATL.

– Det är väl av flera skäl som vi inte har egna brandflyg. Det är en extremt dyr resurs och även om det är ett extremt läge just nu i Sverige så är det långtifrån varje sommar vi har det så här torrt. Det behöver ställas i ett större riskperspektiv. Men det är något som vi kommer att behöva titta på efter den här säsongen, om vi har rätt resurser utifrån de risker som finns”, säger Britta Ramberg, biträdande chef för MSB:s enhet för beredskap till TT.

Dan Eliassons, MSB:s nya chef, bekräftade till SVT att det anses för dyrt:

– Problemet i Sverige är ju att det är en ganska dyr verksamhet för en kort tid av året, sa han.

Nu säger justitieminister Morgan Johansson att man är beredd att ”se över hur det fungerar” men menar att det är EU som ska ta ansvaret:

– Det är klart, jag är beredd att se över hur det fungerar nu. Jag skulle vilja ha en ordning där EU kan bygga upp en större kapacitet själva och där en del av den kapaciteten kan placeras i norra Europa. Vi skulle kunna dela på kostnaderna..

Redan år 2014 rapporterade SVT att Sverige kunde haft brandplan:

Sverige kunde haft tillgång till flygplan som de som nu sätter stopp för storbranden i Västmanland betydligt tidigare. Det visar handlingar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som Ekot tagit del av. Redan 1995 varnade Kustbevakningen och dåvarande Räddningsverket för att bristen på plan kunde leda till svårigheter, men fick inte tillstånd att köpa några.

Fredrik Höglund, då på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps presstjänst, sa år 2014 att kostnaden för flygbränsle för fem plan i luften är cirka 3 miljoner kronor för fem dagar. Den genomsnittliga dagskostnaden för planen är 600 000 kronor vilket alltså motsvarar 120 000 kronor per plan och dag.

Jämförelsevis meddelade regeringen i höstas att biståndet till Somalia ska dubbleras, från 300 till 600 miljoner kronor per år.