Tidigare i veckan åtalades åtta män för att ha medverkat under korankravallerna i Örebro där bland annat polisbilar sattes i lågor. Det framgår av polisutredningen att muslimerna såg kravallerna som ett krig för att ”försvara islam”. I chattkonversationer hånas poliserna för att de ”flydde som fegisar” från platsen.

Det var den 15 april som politikern Rasmus Paludan hade fått tillstånd av Polismyndigheten att hålla ett valmöte med tillhörande koranbränning i Sveaparken i Örebro.

LÄS ÄVEN: Polisen: Antalet islamister ökar i Örebro – men allmänheten ska inte känna sig rädda

Men innan Paludan ens hunnit anlända till platsen utbröt krigsliknande scener där poliser utsattes för stenkastning och polisfordon eldhärjades. Detta samtidigt som folkmassan skanderade det muslimska stridsropet ”Allahu akbar”. Se videoklipp nedan.

”Sprang som kycklingar – Allahu akbar”

I polisförhör har gärningsmän rättfärdigat attackerna med att man ”försvarade islam”. Det framgår av chattkonversationer i beslagtagna mobiltelefoner att korankravallerna sågs som ett heligt krig. Polismyndigheten hånas för att de backade från platsen.

”Bror alla muslimer kämpade hårt. MashAllah. Vi förstörde dem. De flydde som fegisar. Allahu Akbar”.

– Chattkonversation

I ljudfiler som upploppsmakare har skickat framförs det att muslimerna stod enade och vann mot poliserna.

Grovt sabotage mot blåljusverksamhet

Nu åtalas åtta män för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Flera av männen åtalas även för våld mot tjänsteman. Sju av åtta misstänkta har invandrarbakgrund.

Barzan Mhammed Chahab Herki, 34, medborgare i Irak och tolkbehov på arabiska. Förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för skadegörelse, olovlig körning, brukande av falsk urkund och flera fall av rattfylleri.

Wafa Dahhan, 27, medborgare i Syrien och tolkbehov på arabiska. Förekommer inte i belastningsregistret.

Mohamed Suleyman Ali, 38, medborgare i Somalia och tolkbehov på somaliska. Förekommer i belastningsregistret för sexuellt ofredande.

Mohamed Ibrahim Taha Ibrahim, 43, medborgare i Egypten och Sverige – tolkbehov på arbaiska. Förekommer i belastningsregistret för olovlig införsel efter att ha försökt ta in ett elchockvapen, olovlig körning och missbruk av urkund.

Rahmads Stromanis, 27, medborgare i Lettland och tolkbehov på lettiska. Förekommer inte i belastningsregistret.


Ahmed Adan Jusuf Toho, 26, ingen uppgift om medborgarskap. Förekommer i belastningsregitret för medhjälp till grov misshandel, vållande till kroppsskada och flera fall av grovt rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott.


Kevin Jan-Åke Jansson, 30, förberedelse till grovt rån, våldsamt motstånd, stöld, rattfylleri, olovlig körning och flera narkotikabrott.


Bulat Gusenov, 35, medborgare i Ryssland. Förekommer i belastningsregistret för vårdslöshet i trafik.


LÄS ÄVEN: Ygeman om korankravallerna: ”Beror INTE på kulturskillnader”