Idag måndag inleddes rättegången i Helsingborgs tingsrätt mot den muslimske imamen Samir el Rifai som står åtalad för hets mot folkgrupp sedan han under ett torgmöte eldat upp massorna i antisemitiskt hat genom att kalla judar för ”apors och grisars avkomma”.

Det var efter att de israeliska myndigheterna 2017 förstärkt säkerheten kring al- Aqsamoskén i Jerusalem efter en våg av palestinska våldsdåd som de antisemitiska stämningarna tog ny fart bland migranter från Mellanöstern runtom i världen.

I den israeliska huvudstaden där säkerhetskontrollerna införts visade de sig snabbt ha varit nödvändiga då palestinska våldsamheter omedelbart iscensattes och bland annat två poliser mördades. I Sverige hölls MENA-invandrare torgmöten, bland annat på Gustav Adolfs torg i Helsingborg, arrangerat av Svensk-palestinska centret, där också många vänsteraktivister deltog.

Det var under den demonstrationen som Samir el Rifai höll tal och basunerade ut att judar inte är människor utan framavlade av apor och grisar. Det hatiska utspelet dokumenterades på film och polisanmäldes av den lokala judiska församlingen.

Samir el Rifai har erkänt uttalandet men urskuldat sig med att han inte menade att alla judar är apor och grisar, bara de israeliska. Han säger sig emellertid ha varit så upphetsad vid tillfället att orden föll sig lite slarvigt.

Det framgår inte varför det tagit mer än två år att komma till rättegång i ärendet.