Imamen Ismail Abu Helal blev riksbekant i samband med att Växjö kommun beslöt ge tillstånd åt den lokala moskén att basunera ut den muslimska trosbekännelsen på arabiska i högtalare. Nu uppmärksammas han igen, denna gång i egenskap av rektor för ortens muslimska friskola och för att han underlåtit att betala in avgifter till de anställda lärarnas tjänstepension.

Smålands-Posten berättar (betalartikel 18-07-16) om Anne Nilsson, utbildad förskollärare med specialpedagogkompetens, som nyligen gick i pension och då upptäckte att tjänstepension saknades för ett helt år. Orsaken visade sig vara att arbetsgivaren, Växjö islamiska skola med 200 elever som Ismail Abu Helal driver och är rektor för, underlåtit att göra inbetalningar för Annes tjänstepension.

LÄS MER: Moské vill ha böneutrop – ”Bra för integrationen”

Anne har utan problem arbetat som förskollärare i 44 år. Ett år, 2002, arbetade hon emellertid för Växjö islamiska skola, något hon idag ångrar.

I samband med pensioneringen förra året tog Anne kontakt med Lärarförbundet för rådgivning. Det visade sig då att Ismail Abu Helal inte gjort några inbetalningar för Annes tjänstepension under den tid hon var anställd på Växjö islamiska skola.

LÄS MER: Olagliga böneutrop under flera år – polisanmäls

Anne har nu i ett och ett halvt år med hjälp av Lärarförbundets jurist processat mot Ismail Abu Helal för att få ut de pengar, 13 000 kronor, hon tjänat in i tjänstepension som anställd på dennes islamiska friskola.

Redan när Anne slutade på den islamiska skolan började problemen. Ismail Abu Helal betalade inte ut hennes slutlön. Det tog över ett år av kamp innan lönen till slut kom.

LÄS MER: Svenska folket är för ett förbud mot muslimska böneutrop

Nu har kampen om Annes tjänstepension pågått ännu längre. Efter denna långa tid av processande har Anne nu plötsligt fått besked om att ärendet är preskriberat och inte kan drivas vidare. Detta på grund av att det var mer än tio år sedan Ismail Abu Helal lurade henne på pensionspengarna.

Anne säger till Smålands-Posten att hon visserligen överlever ekonomiskt även utan de här pengarna men samtidigt anser att det är en principiell fråga – ”Man ska inte kunna lura sina medarbetare”. Hon misstänker också att det finns andra som arbetat där betydligt längre och som kan ha lurats på mycket högre belopp i tjänstepension av imamen.

LÄS MER: Efter grönt ljus för böneutrop: ”Vi skulle vilja ha fler utrop i Sverige”

När Anne upptäckte att hon blivit lurad ringde hon direkt upp Ismail Abu Helal. Han skyllde då på att han aldrig skulle ha haft råd att betala in avgifter för tjänstepension för de anställda.

Anne vill nu veta om det gäller alla eller bara de anställda och om Ismail Abu Helal ansett sig ha råd att betala in avgift för tjänstepension till sig själv. Den frågan har imamen inte velat besvara.

LÄS MER: Här ljuder det första arabiska böneutropet över den småländska nejden

Under processens gång har Annes farhågor besannats – flera andra anställda har trätt fram och berättat att också de lurats på tjänstepension av den islamiska skolans rektor. ”Det känns självklart för jäkligt att man kan göra så. Det är lurendrejeri, vi litade på att allt var i sin ordning”, säger en av dem till Smålandsposten.

En annan av de lurade lärarna som arbetat i flera är på den islamiska skolan är också kritisk: ”Det är dåligt skött. Han har betett sig illa. Nu finns det nog inte så mycket att göra, han har förmodligen rätten på sin sida”, säger hon uppgivet till Smålandsposten. Med ”rätten” syftar hon på preskriptionstiden på tio år.

LÄS MER: Majoritet vill ha förbud mot böneutrop

Även om Anne Nilsson nu i efterhand fått juridisk hjälp från facket är hon ändå besviken över hur Lärarförbundet agerat från början. Hon menar att förbundet, som känt till att Ismail Abu Helal inte tecknat kollektivavtal och betalat in avgifter för tjänstepension, borde ha upplyst de fackligt anslutna på skolan om detta. Då hade de kunnat agera direkt i stället för att som nu mötas av ett preskriptionsbesked.

”Jag har betalat avgift till facket i 44 år. De visste att islamiska skolan inte hade kollektivavtal. Varför sa facket inget till oss? Det är ju därför man är med i facket. De är också ansvariga”, säger Anne Nilsson till Smålands-Posten.

LÄS MER: Biskopen i Växjö stift välkomnar muslimska böneutrop

Imam/rektor Ismail Abu Helal säger till Smålands-Posten att han inte har något förståelse för lärarna som gått miste om tjänstepension. ”Jag har inte gjort något olagligt”, hävdar han och skyller i övrigt på att han inte visste något om vilka regler som gäller för företag och arbetsgivare i Sverige.

När det uppdagades att Ismail Abu Helals moské basunerat ut böneutrop långt innan något tillstånd fanns var det också okunskap om vilka regler som gäller i Sverige som utgjorde försvaret.

LÄS MER: Klartecken för böneutrop i Växjö på fredagar

Anne Nilsson och de övriga lurade har dock uppgett att Ismail Abu Helal lovat dem samma villkor och förmåner som de haft innan de anställdes på hans islamiska skola. Det löftet säger sig imamen inte minnas eftersom det gått så lång tid sedan dess.

På Smålands-posten fråga om han har förståelse för att lärarna känner sig ledsna och besvikna, svarar Ismail Abu Helal: ”Nej inte alls”.

LÄS MER: Moské som ansökt om böneutrop hetsar mot kristna och judar

Växjö moské där Ismail Abu Helal är verksam som imam har kritiserats för att använda de läroböcker som är officiell läroplan för islamisk uppfostran i fundamentalistiska Saudiarabien och för att på sin webbplats hetsa mot judar och andra ”otrogna” icke-muslimer.

LÄS MER: Växjö: Ja till böneutrop – nej till klockringning för Katolska kyrkan

På moskéns webbplats har man också uppmanat invandrade muslimska föräldrar att inte låta sina döttrar klä sig ”nakna” och med ”västliga kläder” samt att ”lära era döttrar att klä sig anständigt sedan barndomen”. En annan uppmaning gällde att inte delta i svenska ”kuffars” firande i sin högtid julen, då detta är en hädelse mot Allah.