burk
InrikesUtrikes

Muslimska kvinnor vägrar anpassa sig till dansk lag

Publicerad 8/2/2020
Annons

I en artikel som SVT baserat på ett reportage från danska DR vinklas informationen till att få förbudet mot heltäckande maskering, exempelvis burka och niqab, på offentlig plats att framstå som ett misslyckande. DR:s text är mer nyanserad. 

Sedan 1:a augusti 2018 riskerar den som bär heltäckande maskering, bland annat den kvinnoförtryckande muslimska burkan och niqaben, på offentlig plats böter på 1 000 danska kronor vid den första lagöverträdelsen. Vid fortsatt lagtrots kan beloppet höjas till 10 000 kronor.

Hittills har 60 personer bötfälls för brott mot lagen. Dock har långt ifrån alla varit muslimer. Enligt danska DR har en betydande del av bötfällningarna rört människor med rånarluva och annan maskering. Orsaken till det låga antalet böter beror till stor del på att polisen inte prioriterar frågan tillräckligt, enligt Dansk Folkepartis Peter Skaarup.

– Jag skulle vilja att lagen prioriterades högre. Vi vill inte ha andra klassens medborgare som inte kan hitta arbete och blir utslagna, för att deras familjer tvingar dem att bära dessa plagg, säger han till DR.

Lagen fattades av klar majoritet

Lagen klubbades igenom av en klar majoritet i Folketinget sedan till och med Socialdemokraterna svängt och gett grönt ljus.

– För oss är det avgörande att burkaförbudet används för att upptäcka social kontroll och förtryck av kvinnor, som burkan är en symbol för, och att vi säkerställer hjälp till de kvinnor som lever i förtryck, sa Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Trine Bramsen då, enligt danska DR.

SVT vinklar

När svenska SVT rapporterar väljer man en annan vinkel där den nu två år gamla lagen påstås ha fått motsatt effekt och endast lett till att ”allt fler muslimska kvinnor isolerar sig”. Statstelevisionen bygger tesen på ett lösryckt citat ur DR:s artikel men väljer bort andra viktiga delar, vilket får personen som citeras att framstå som kritisk till lagen, vilket han om man läser DR:s text i sin helhet inte framstår som.

Personen i fråga är Brian Arly Jacobsen, docent i religionssociologi vid Köpenhamns universitet. Han säger i DR:s reportage förvisso att han tror att förbudet fått motsatt effekt och lett till att muslimska kvinnor isolerat sig allt mer, men föreslår därefter att myndigheterna bör följa upp lagen ytterligare genom att identifiera dessa kvinnor och försöka hjälpa dem ur den fundamentalistiska sociala kontrollen. Detta framkommer ej av Svt:s text.

Fundamentalistisk kvinna ogillar maskeringsförbudet

En muslimsk kvinna, 32-åriga Sarah Ali, som enligt egen uppgift klätt sig i heltäckande maskering sedan 18-års ålder, intervjuas av DR. Endast hennes ögon och händer är synliga. Hon säger sig känna sig friare klädd så, än som danskar i allmänhet.

SVT citerar Ali bland annat när hon beklagar sig över att hon efter maskeringsförbudet på allmän plats övergått från vanliga studier till onlinestudier, att hon slutat använda lokaltrafiken och att hon ”gått från att vara en utåtgående och glad tjej till att föredra att vara hemma”.

Ser regeringen som islamofober

Att den fundamentalistiska Ali ser den danska regeringen som islamofober och belysande för sin inställning säger att: ”Vi kommer inte att ge upp vår tro och praxis bara för att några politiker tyvärr inte har behandlats för sin främlingsfientlighet och islamofobi”, väljer SVT att inte ta med i sin rapportering.

Av DR:s artikel framgår att de danska Socialdemokraterna anser att maskeringsförbudets syfte är att hjälpa muslimska kvinnor. Den danska regeringen har även föreslagit att förbjuda religiösa äktenskap med minderåriga och kommer att skärpa straffen för att hålla en person i tvångsäktenskap.

– Jag har inga illusioner om att kulturella normer i fundamentalistiska kretsar förändras snabbt, men det är uppenbart att när vi skickar en mycket tydlig signal via lagstiftning, tror jag att vi på lång sikt kan påverka dessa kulturella normer som begränsar den sociala friheten i Danmark, och säkerställa att kvinnor i dessa miljöer också kan växa upp med den frihet som är oss andra förunnad, säger den socialdemokratiske politiska talesmannen, Christian Rabjerg Madsen, avslutningsvis till DR.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons