Allt våld i samhället, även sådant våld som drabbar män, är ett uttryck för “mäns våld mot kvinnor”. Det hävdar Jämställdhetsmyndigheten. “Män blir oftare utsatta för våld än kvinnor, men i båda fallen är det främst män som utövar våldet”, hävdar myndigheten.

I handboken “Inget att vänta på”, som Jämställdshetsmyndigheten gav ut år 2020, slås ett slag för begreppet “mäns våld mot kvinnor”. “Mäns våld mot kvinnor” handlar inte bara om män som slår kvinnor, det kan även handla om kvinnor som slår andra kvinnor eller kvinnor som slår män, hävdar myndigheten.

“Genom att inkludera begreppet våld i nära relationer i det överordnade begreppet mäns våld mot kvinnor innefattas även våld i samkönade relationer, eller för den delen kvinnors våld mot män i nära relationer”, står att läsa i den 184 sidor långa handboken.

Faksimil

Allt våld är “mäns våld mot kvinnor”

Men Jämställdhetsmyndigheten går på nästa sida av handboken ett steg längre. Enligt den är nämligen “mäns våld mot kvinnor” ett jämställdhetspolitiskt “paraplybegrepp” som i den feministiska retoriken används för alla former av våld och förtryck i samhället – även sådant våld som drabbar män.

“Mäns våld mot kvinnor är också en del av det våld som män utövar i en rad olika sammanhang, inklusive det män riktar mot andra män i offentliga miljöer”, står att läsa i myndighetens handbok. Texten fortsätter: “Män blir oftare utsatta för våld än kvinnor, men i båda fallen är det främst män som utövar våldet.”

Faksimil

Hedersrelaterat våld, prostitution, kränkningar och mobbing är andra exempel på sådant som sorterar under “mäns våld mot kvinnor”, enligt handboken.

“Svårt att förstå om man inte är yrkesverksam”

Tidningen Kvartal var först med att uppmärksamma handboken “Inget att vänta på” och de formuleringar som finns i den. De har pratat med Jämställdhetsmyndighetens enhetschef Berit Jernberg, som är ansvarig för utgivningen av handboken.

Jernberg säger till Kvartal att hon blir “så glad” av att läsa handboken och tycker att innehållet i den är “oerhört välformulerat och bra”. Hon ser heller inga problem med att politiskt klassa allt våld i samhället som “mäns våld mot kvinnor”.

– Jag kan förstå att det här sättet som det är uppbyggt på är svårt att förstå om man inte är yrkesverksam och ständigt jobbar med frågan, säger Berit Jernberg.