Under flera dagar försökte Samhällnytt få en kommentar från Johannes Wiks närmaste chef på Myndigheten för press, radio och tv Anna Dingertz. Vi ville förstå hur en vänsteraktivist med kriminell och våldsam bakgrund kunde verka ostört i så många år: sedan 2013 har han varit delaktig i över 730 granskningsbeslut. Det har dock visat sig att det kan finnas fler band mellan Wik och hans chef än bara arbetsrelationen.

Vi har sökt Anna Dingertz sedan i tisdags för en kommentar om den granskning av hennes medarbetare i två delar som vi publicerat i tisdags och idag.  Vi ville veta bland annat om myndigheten kommer att utreda Johannes Wiks arbete efter våra publiceringar samt om han har fortsatt förtroende från ledningen. Eftersom Wik arbetar på Dingertz enhet är hon en relevant person att besvara frågor om hans myndighetsutövande samt om hur det kom sig att han friade public service i nästan samtliga fall i sina beslutsförslag. Ytterst var det Anna Dingertz ansvar.

LÄS MER: Vänsteraktivist skriver beslut i granskningsnämnden

Men Anna Dingertz ville inte svara på våra telefonsamtal på sin arbetstelefon, ringde aldrig tillbaka och var ytterst fåordig på mejl. Det som hon lät meddela till oss på frågan om hon har för avsikt att besvara våra frågor löd så här:

Hon förklarade aldrig vad detta innebär, därför ringde Samhällsnytt till hennes hemtelefon. Dock vägrade hon att prata även då:

– Jag är inte intresserad av att prata med dig när du ringer hem till mig.

Men när vi försökte att klargöra när det skulle passa henne att svara på våra frågor för att boka en intervju sade hon följande:

– Jag är inte säker att jag vill…

Därefter lade hon på luren. Här kan man lyssna på den korta inspelningen av telefonsamtalet med henne:

Att döma av hennes svar – eller rättare sagt avsaknaden av sådana – verkar Dingertz personligt engagerad i detta ärende. En genomgång av hennes Facebook visar att hon är vän med Johannes Wik. Det händer givetvis att chefer är vänner med sina anställda på sociala medier, så i sig behöver det inte betyda någonting speciellt.

LÄS MER: Kokainist med AFA-kopplingar – här är Johannes Wik som bedömer era klagomål i Granskningsnämnden

Dock visar hennes sociala medier att hon – liksom Johannes Wik – är hängiven fotbollssupporter – för samma klubb. Hennes foto- och videoalbum kryllar av inspelningar av diverse Hammarby-matcher. Facebook-kontot pryds av en bakgrundsbild som visar Dingertz själv med blått hår som sitter på en fotbollsmatch med en halsduk i Hammarbys färger:

”Andra kamrater här”:

En annan spektakulär omständighet är att Johannes Wik avslog anmälan mot SVTs Fotbollskväll i ett ärende som handlade om gynnande av hans fotbollsklubb Hammarby i ett inslag 2015. Anmälarna ansåg att bengalkastningen från läktaren i matchen mellan IFK Göteborg och Hammarby IF förmedlades på ett ensidigt och felaktigt sätt, till nackdel för IFK Göteborg. De menade att det var Hammarby-supportrar som började kasta bengalerna – något som inte framgick i SVTs rapportering. Vid lottningen av ärenden på handläggarna borde Anna Dingertz – Wiks chef och själv Hammarby-supporter – definitivt ha känt till att han knappast var en lämplig person att handlägga just detta klagomål, men ändå blev det just Johannes Wik som har fått ärendet.

Hennes ovilja att besvara frågorna kan även ha en annan förklaring. Att döma av bilderna vill hon hänga med i de senaste trenderna och bekämpa demokratisk opinionsbildning och fri journalistik som gammelmedier betecknar som ”desinformation och propaganda”. Här på bilden indikerar hon sin vilja att ta del i ”det pågående informationskriget” med hjälp av en skribent på en landsortstidning:

Det som ger stöd till den här versionen är att Anna Dingertz deltog i den hårt kritiserade medieutredningen om framtidens presstöd. Utredningen kom fram till att presstödet ska kunna styras genom luddiga och godtyckliga formuleringar. Exempelvis ska medier som ”väcker misstro mot vissa grupper” inte kunna få presstöd. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har i en debattartikel i Expressen sågat utredningens slutsatser och kallat den ett angrepp mot yttrandefriheten samt ett försök att styra medier från staten.

Samhällsnytt fortsätter söka Myndigheten för press, radio och tv för att få svar på våra frågor.

LÄS ÄVEN MIN KRÖNIKA OM HÄRVAN: Myndighetsaktivister trasar sönder tillit till staten

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!