En granskning som SR Ekot gjort visar att mängder med offentliga webbplatser som utlovar besökarna anonymitet, bryter det löftet genom att skicka deras IP-adresser och andra personuppgifter vidare till Google. Integritetsskyddsmyndigheten ska utreda saken sedan man fått in ett stort antal anmälningar.

Det handlar om drygt 150 webbplatser kopplade till myndigheter och andra offentliga verksamheter som låter Google samla in IP-adresser om sajternas besökare. I ungefär hälften av fallen handlar det om ytterligare personuppgifter som kan vara integritetskänsliga.

Webbplatsernas besökare invaggas felaktigt i trygghet genom att informerats om att deras anonymitet garanteras. Ingenstans får de veta att vad de gör ligger öppet för IT-jätten Google att samla in och lagra.

Efter statsradions avslöjanden har ett flertal myndigheter anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten. Flera hävdar att de inte har känt till att uppgifter om deras besökare läcker till Google, i kontrast till det löfte om anonymitet som ges på sajterna.

Åklagarmyndigheten lämnar ut besökarnas IP-adresser till Google

En av de offentliga webbplatser som låter Google spionera på besökarna och tillskansa sig deras personuppgifter tillhör Åklagarmyndigheten. Myndighetens IT-direktör Anders Thoursie är ångerköpt när han kommenterar bristerna i systemet till SR:

– Det är bristfälligt av oss, helt enkelt. Jag kan inte säga annat än det.

Läckaget av personuppgifter om svenskar till Google uppges är särskilt känsligt eftersom risken är stor att informationen lagras i USA. Enligt EU-domstolen är integritetsskyddet för personuppgifter sämre där än i EU.

Försvaret läcker personuppgifter trots löfte om motsatsen

Försvarets materielverk (FMV) är en annan myndighetssajt som enligt SR Ekots granskning läcker besökarnas personuppgifterna till den kontroversiella IT-jätten. Det har skett trots att man på sajten uttryckligen lovar att inga uppgifter förs vidare.

Mats Pettersson är tillförordnad IT-chef på FMV men säger sig, trots befattningen som högsta ansvarig, inte ha känt till problemet förrän han uppmärksammades på det av SR.

– Det var inte bra. Det var bra att ni har uppmärksammat så ska jag se till så att vi agerar på det.

Ansvariga på Google uppger för SR Ekot att möjligheten har funnits för kunder som använder IT-jättens analysverktyg att anonymisera IP-adresser. Man hävdar att detta numera är förval och sker automatiskt i den senaste versionen av analystjänsten.

Över 150 av de cirka 500 svenska offentliga webbplatser som SR:s granskat använder antingen en äldre, inte uppdaterad version av tjänsten eller så har de stängt av anonymiseringsfunktionen.

Tiotals miljoner besök på SCB:s webbplats registrerade av Google

Statistiska centralbyrån (SCB) under förra året uppemot tio miljoner besök. I åtminstone två års tid har myndigheten skickat se besökarnas IP-adresser vidare till Google trots skriftliga löften om motsatsen.

Cecilia Westström är chef för SCB:s kommunikationsavdelning och blir i likhet med sin kollega på FMV tagen på sängen när hon informeras av statsradion om det omfattande uppgiftsläckaget på den egna webbplatsen.

– Det är förstås inte bra om det som står på vår sajt inte stämmer, reflekterar hon men kan inte svara på hur det kunnat bli så fel och ber att få återkomma med svar på den frågan vid ett senare tillfälle.