Í vad socialminister Lena Hallengren (S) kallar ”en mobilisering av resurserna” inför regeringen och Folkhälsomyndigheten en så kallad nationell vaccinationsvecka nästa år.

Vaccinationsveckan inleds måndagen den 14 mars och Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att samordna insatsen med regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Varje vecka är en vaccinvecka men vi behöver göra ett uppsamlingsheat, säger Lena Hallengren.

LÄS ÄVEN: Region anställer bara vaccinerade

Enligt Hallengren handlar det om ”stora och riktade informationsinsatser med förstärkt tillgänglighet till vaccination”. Det kan också röra sig om en ökad drop-in-bokning, kallelser och en allmänt större tillgänglighet till vaccination.

– Vi behöver bemöta de rädslor och tveksamheter som finns kring vaccin. Och det ska vara ett initierat beslut om man väljer att inte vaccinera sig, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

1,5 miljoner ovaccinerade

I dagsläget är omkring 1,5 miljoner personer i Sverige ovaccinerade. Främst ska det röra sig om så kallade socioekonomiskt svaga grupper, personer med utländsk härkomst och yngre.

– Fortfarande är det dock många som avvaktar. Nu finns det faktiskt inget att vänta på längre. Vaccinen är säkra, de är effektiva – boka en tid så fort det går, säger Lena Hallengren.

LÄS ÄVEN: S-regionråd vill se hårdare tag mot ovaccinerade – kräver vaccinpass för affärer

Samtidigt har SKR och regeringen tecknat en överenskommelse med mål om att 80 procent av alla vuxna ska ha fått erbjudande om en tredje dos under första kvartalet nästa år.