Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg är återigen ute och varnar för ett krig mot Ryssland. Nu vill han att USA och Europa ska förbereda sig på ”årtionden” av krig mot Ryssland.

Det är i en intervju med tyska tidningen Welt som norrmannen framför att Ryssland ”riktar hela sin ekonomi mot krig” och ett långvarigt sådant.

– Eftersom Ryssland anpassar hela sin ekonomi för krig måste vi göra mer för vår säkerhet, säger Stoltenberg till Welt.

LÄS ÄVEN: Hemliga dokumenten: Nato förbereder för krig mot Ryssland

Enligt Stoltenberg söker inte Nato krig mot Ryssland utan han hävdar att det är president Vladimir Putin som sannolikt är ute efter att invadera fler länder efter Ukraina-kriget.

– Om Putin segrar i Ukraina finns det ingen garanti för att ryska aggressionen inte kan sprida sig till andra länder. Avskräckning fungerar endast om den är trovärdig, säger Nato-ledaren och fortsätter:

– Men vi måste förbereda oss på en möjlig konfrontation som kan vara i årtionden.

LÄS ÄVEN: Regeringen och Försvarsmakten: ”Det kan bli krig i Sverige”

Stoltenberg framför att Nato-länderna måste både stödja Ukraina med vapenleveranser och investera i den egna militära kapaciteten. Nato-ledaren vill bland annat se att Europas vapenindustrier ökar produktionstakten.

LÄS ÄVEN: Stoltenberg: Mer vapen till Ukraina är vägen till fred

Putin: Ointresserad av Nato-länder

Samtidigt som Nato varnar för att Putin sannolikt kan komma att invadera Nato-länder så hävdar den ryske presidenten själv att det är ”helt uteslutet”.

Tidigare i veckan intervjuades Putin av den amerikanske journalisten Tucker Carlson och fick då frågan om det finns något scenario där Ryssland attackerar exempelvis Polen eller Lettland.

– Det finns bara ett sådant scenario. Om Polen attackerar Ryssland. Varför? Eftersom vi inte har något intresse av Polen. Lettland eller något annat land. Varför skulle vi göra det? Vi har helt enkelt inte något intresse av det. Det är bara skrämselpropaganda, sa Putin till tittarna.

LÄS MER: Se Tucker Carlsons intervju med Putin