Natten mot fredagen publicerade den amerikanske journalisten och tidigare Fox News-profilen Tucker Carlson sin intervju med Rysslands president Vladimir Putin.

Det är Putins första intervju med västerländsk media sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022.

LÄS ÄVEN: EU kan införa sanktioner mot Tucker Carlson som hämnd för Putinintervju

– Vill du ha en talkshow eller en seriös konversation? Låt mig ta max en minut att berätta om rysk historia, inledde Putin intervjun.

Intervjun som är två timmar lång fastnade ofta i historiska utläggningar om Ryssland och Ukraina – där Putin bland annat lyfte den svenske vikingen Rurik och senare landade i att Ukraina är en ”konstgjord stat”.

Vill avsluta kriget

Vid sidan om att ge den konservative journalisten och opinionsbildaren Tucker Carlson en geopolitisk historielektion berättade Putin att Ryssland gick in i Ukraina eftersom att landets president Volodymyr Zelenskyj inte uppfyllde sin del av Minskavtalet.

– Vi började inte detta krig. Vi vill få slut på det, sa Putin och syftade på attacker mot pro-ryska invånare i östra Ukraina.

Putin anklagade CIA för att ha orkestrerat statskuppen i Kiev 2014 då Ukrainas president Viktor Janukovytj avsattes.

– 2008 öppnades dörren till Nato för Ukraina, 2014 var det en statskupp och sedan började de åtala de som motsatte sig kuppen. Det var kuppen som skapade ett hotet mot Krimhalvön som vi gjorde att vi behövde ta över kontrollen.

– De startade kriget i Donbass och använde både flyg och artilleri mot civila. De förde flera militära operationer mot området samtidigt som de närmade sig Nato.

Fredsavtal var nära

Putin sa att det har hållits fredsförhandlingar med Ukraina i början av Rysslands invasion och att dessa ”nästan var färdiga”. Enligt den ryske presidenten lämnade plötsligt Ukraina förhandlingarna och punkterna som man hade kommit överens om. Detta för att i stället börja ”lyda instruktioner från västländerna”.

Han pekade ut Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson som ansvarig för att förhandlingarna förstördes.

Johnson påstås ha avrått Zelenskyj från att underteckna ett fredsavtal med Ryssland, en uppgift som även Israels tidigare premiärminister Naftali Bennett berättat om i en långintervju förra året.

LÄS ÄVEN: Israels tidigare premiärminister: ”Väst stoppade fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina”

Putin uppgav i intervjun att han står fast vid sin linje och att västländerna nu har insett att det är omöjligt att besegra Ryssland.

– Det har varit uppståndelse och skrik om att tillfoga Ryssland ett strategiskt nederlag på slagfältet, sa Putin och fortsatte:

– Enligt min mening är det omöjligt per definition. Det kommer aldrig att hända.

Vidare är Putin öppen för att hålla samtal med västländerna om konflikten och uppgav samtidigt att han inte har haft något samtal med USA:s president Joe Biden under de två år som kriget pågått. Det finns däremot kommunikation mellan länderna genom underättelsetjänster, hävdar presidenten.

Putin aklagade samtidigt USA och Nato för att förlänga kriget i Ukraina genom att tillhandahålla vapen på löpande band.

Han framförde att om USA och Nato vill stoppa kriget i Ukraina måste dessa länder även inse att man ska sluta tillhandahålla vapen.

– Jag kommer att berätta för dig vad vi kommunicerar till USA:s ledning. Om ni verkligen vill sluta slåss måste ni sluta leverera vapen. Det kommer då att vara över inom några veckor.

Ointresserad av Nato-länderna

Carlson frågade Putin om det finns ett scenario där han kan attackera Nato-länder och då specifikt Polen.

– Det finns bara ett sådant scenario. Om Polen attackerar Ryssland. Varför? Eftersom vi inte har något intresse av Polen. Lettland eller något annat land. Varför skulle vi göra det? Vi har helt enkelt inte något intresse av det, sa Putin.

Nord Stream

Carlson ställde även frågan om vem som utförde attacken mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 hösten 2022.

– Du förstås, sa Vladimir Putin och skrattade.

– Jag var upptagen den dagen, svarade Carlson.

– Du kanske har alibi men det har inte CIA, sa Putin.

Putin gick inte in på det han vet om attacken men lyfte att man kan titta på vem eller vilka som skulle ha intresse av att spränga gasledningarna.

Vidare ser han ingen nytta av att presentera sin information. Han påstår att USA kontrollerar all media i världen.

– I propagandakriget går det inte att vinna mot USA.

Se hela intervjun:

Biden-administrationen kommenterar

John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, har kommenterat Tucker Carlsons besök i Moskva. Vid en pressträff framförde Kirby att amerikaner inte ska tro på det Rysslands president Vladimir Putin säger i intervjun.

LÄS ÄVEN: CNN attackerar Carlsons Putin-intervju: ”Inte journalist” – nu hånas tv-bolaget för sin Zelenskyj-intervju