karantän corona
Utrikes

Nedstängning av samhället kan ge fler självmord än offer för coronaviruset

Publicerad 5/7/2020
Annons

I en rapport forskare på Brain and Mind Centre på universitetet i Sydney tagit fram spår man en femtioprocentig ökning i antalet självmord på grund av de ekonomiska och sociala effekter myndigheternas åtgärder för att stoppa smittspridningen kan orsaka. Antalet självmord skulle därmed kunna bli tio gånger så högt som antalet döda i covid-19.

Redan hittills i år ligger antalet döda globalt på grund av självmord på betydligt högre nivåer än antalet döda av coronaviruset – 374 225 respektive 251 898 stycken sedan årsskiftet.

Uppgången i antalet självmord i Australien kommer enligt rapporten att fortgå under flera år framöver och man menar att åtgärderna för att stoppa smittan kan ge upphov till en mental hälsokris för en hel generation.

Rapportens prognos har backats upp av Australian Medical Association och landets hälsominister Greg Hunt väntas presentera resultaten närmare i parlamentet nästa vecka.

Ekonomisk nedgång

Vid sidan om den skarpa ökningen i antalet självmord förutspår forskarna även en omfattande ekonomisk nedgång som effekt av en reducerad produktivitet på grund av ökad mental ohälsa kopplat till arbetslöshet, studenter som hoppar av skolan och familjekriser.

Enligt Ian Hickie, Australiens före detta kommissionär med ansvar för mental hälsa och chef för Brain and Mind Centre, kan den årliga självmordsfrekvensen i landet stiga från 3 000 till 4 500 varav unga står för ungefär hälften av antalet.

– Vi står inför en situation där mellan 750 och 1 500 extra självmord kan inträffa per år, detta utöver de drygt 3 000 liv som redan förloras till självmord varje år, säger Hickie.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons