Igår röstade riksdagen om Miljöpartiets förslag för amnesti för alla ensamkommande som varit i Sverige i tre år eller mer. Dessa skulle ha fått permanenta uppehållstillstånd. Därtill skulle alla utvisningar till Afghanistan stoppas. Förslaget röstades dock ner – inte minst av Miljöpartiet själv som röstade mot sitt eget förslag.

Motion 2019/20:577 lades fram av Gustav Fridolin samt flera andra tunga riksdagsledamöter från Mp. Enligt förslaget som kan läsas i sin helhet på riksdagens hemsida skulle regeringen inkomma med förslag på lagstiftning så att alla ensamkommande asylsökande som varit i Sverige i tre år eller mer skulle få permanent uppehållstillstånd. Därtill skulle det införas ett moratorium för utvisningar till Afghanistan.

Som motivering påstås det bland annat att Sverige lider av en stor arbetskraftsbrist som kan avhjälpas av ensamkommande ”som kan jobba”. Detta sägs behövas för att ”bibehålla en välfärd där vi tar hand om varandra”. Miljöpartiet ingår i regeringen som får kritik för sin hantering av coronakrisen. Under den senaste tiden har det framkommit flera samstämmiga uppgifter om missförhållanden på äldreboenden där de äldre nekas vård och kvävs till döds med hjälp av morfininjektioner.

LÄS MER: Sjuksköterska: Äldre kvävs till döds utan syrgas – plågas i dagar
LÄS MER: Eva plågades till döds av corona – behandlades endast med Alvedon och ”öppet fönster”

Ett annat argument i motiveringen är att det vore omöjligt att utvisa tusentals unga män till Afghanistan på kort sikt.

Trots de tunga namnen bakom motionen röstade alla riksdagspartier förutom Vänsterpartiet mot förslaget vid omröstningen igår. Miljöpartiet som positionerar sig som en förespråkare av en generös migrationspolitik och vill ”värna asylrätten” röstade oväntat mot sitt eget förslag.

Samhällsnytt har under dagen sökt flera pressekreterare i partiet för att ställa frågor om omröstningen. Sofia Guerrero hänvisar till ett uttalande av partiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling på Facebook. I uttalandet förklarar han vagt att Miljöpartiet förbereder ett nytt initiativ för att låta de ensamkommande stanna – som har större förutsättningar att gå igenom med hjälp av de så kallade januaripartierna. Samtidigt går han till attack mot journalister och Vänsterpartiet som enligt honom ”ohederligt” startade en svekdebatt om Miljöpartiets politik

– Ibland uppstår missförstånd från journalister, som inte är insatta i praxis och ibland använder oppositionspartier detta för att skapa debatt. Vänsterpartiet försöker exempelvis nu få detta till att vi skulle ha lagt oss och inte står för vår politik. Det är ohederligt.

Enligt den senaste opinionsundersökningen i Novus ligger Mp under spärren på 4% om riksdagsval skulle hållas nu.