Foto: Dominique A. Pineiro

Foto: Dominique A. Pineiro.

Utrikes

Nej i representanthuset till Trumps nationella nödläge

Publicerad 2/27/2019
Annons

USA:s president Donald Trump har aviserat att han utlyser så kallat nationellt nödläge för att få loss de pengar ut statsbudgeten som krävs för att komma igång med bygget av den utlovade skyddsmuren mot Mexiko. Försök görs nu att stoppa Trump och på onsdagen röstade en majoritet i kongressens ena kammare, representanthuset, ja till att nödläget ska ogiltigförklaras.

Bakom beslutet stod samtliga Demokrater men också tretton republikaner. En motsvarande omröstning ska inom kort hållas också i kongressens andra kammare, senaten. Enligt uppgift står det och väger huruvida det där blir ja eller nej till att ogiltigförklara Trumps nödläge.

LÄS MER: Trump skriver under federal budget men utlyser nödläge för att få pengar till muren

Argumentet för att gå emot presidenten är att man anser att inflödet av kriminella, narkotika och illegala migranter över gränsen från Mexiko till USA inte når upp till den allvarlighetsgrad som krävs för att nationellt nödläge ska anses råda.

Presidenten kan använda sin vetorätt mot den eller de resolutioner som blir följden av omröstningarna i kongressen och utlysa nationellt nödläge ändå. Vad som då återstår för de som vill Stoppa Trump är att driva frågan i domstol.

Sådana processer har redan inletts i 16 av landets stater. Bedömare tror dock det kan bli svårt att stoppa presidenten på det sättet.

Om nödläge utlyses kan Trump använda pengar ur bland annat försvarsbudgeten för att finansiera bygget av skyddsmuren mot Mexiko.

För Trump kan muren vara en fråga om att vinna eller försvinna vad gäller att bli återvald i nästa års presidentval. Murbygget var ett av Trumps mest framträdande vallöften inför valet 2016 och det stora flertalet av hans väljare förväntar sig att löftet infrias.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1071Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons