ocean-viking-feat
Utrikes

Asylaktivister plockade upp 572 illegala migranter och kräver att få släppa ut dem i EU-hamn

Publicerad 7/8/2021
Annons

Det norskregistrerade fartyget Ocean Viking, knutet till aktivist- och migrantsmugglingsorganisationen SOS Mediterranee, kräver tillstånd att gå in i en EU-hamn för att släppa av 572 illegala migranter som man hjälpt ta sig över Medelhavet från den libyska kusten.

De senaste dagarna har fartyget Ocean Viking plockat upp illegala migranter ur båtar utanför Libyens kust. Landet har sedan Khadaffi-regimen störtades med bland annat svensk hjälp varit transitland för ekonomiska migranter från Afrika som vill ta sig in i EU.

Nu kräver SOS Mediterranee, som är den aktivistorganisation som driver fartyget, att få lägga till i något EU-lands hamn för att släppa av 572 illegala migranter som man på det här sättet smugglat över Medelhavet.

Ocean Viking hävdar att en stor andel av de illegala migranter som man tagit ombord är barn. Varken barn eller kvinnor syns dock på filmbilderna från de nyhetsbolag som dokumenterat aktionen, där samtliga upplockade i stället är unga män.

Åkt runt och plockat upp migranter från flera båtar

Organisationen hävdar att en av de båtar från vilken man hämtade upp 369 av de 572 illegala migranterna höll på att gå omkull. Några oberoende uppgifter om att så verkligen var fallet finns inte.

Samma dag plockade man även upp 71 illegala migranter från en annan båt i samma område. I det fall hänvisar man bara till att den var ”överbefolkad”. Uppgift saknas om varifrån och varför man tagit ombord de ytterligare 132 illegala migranter som man kräver att få släppa av i någon EU-hamn.

SOS Mediterranee varnar nu för att migranterna ombord på Ocean Viking kan bli aggressiva och våldsamma om de inte får komma i hamn snart. ”Tensions are starting to rise” säger en sjuksköterska ombord på fartyget med hänvisning till värmen och den strapatsfyllda resa de illegala migranterna uppges ha genomlevt.

Flera medelhavsländer har tidigare sagt nej

Flera EU-länder längs Medelhavskusten, däribland Italien och Malta, har tidigare sagt nej till påtryckningar av det här slaget från aktivistorganisationer som deltar i människosmugglingsverksamheter. Detta med hänvisning till att nästan ingen av de som tagit sig genom Libyen har några asylskäl och att de få som eventuellt har det ska identifieras redan på den afrikanska sidan havet.

I skrivande stund har inget EU-land gett efter för människosmugglarnas nya krav. Ocean Viking har tidigare iscensatt liknande aktioner. Syftet är att förändra det man anser är ”EU:s skamligt omänskliga migrationspolitik”.

I tidigare smugglingsaktioner som Ocean Viking varit involverat i har jämte SOS Mediterranee även Läkare Utan Gränser figurerat som initiativtagare. Det framgår inte om organisationen är inblandad även i den aktuella aktionen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons