Uppsala tingsrätt dömer 20-årige Adrian Rabi till 9 års fängelse för det uppmärksammade knivmordet på en 17-åring den 19 augusti förra året på en skola vid Kvarngärdet i Uppsala. Straffvärdet för gärningen är egentligen 14 år men eftersom Rabi var 19 år gammal när han begick mordet får han en kraftig straffrabatt.

Det var i samband med ett bråk på skolan som Rabi drog kniv och högg 17-åringen så allvarligt i bröstet att han senare avled på sjukhus. Ytterligare en person greps initialt för inblandning i bråket med åtalades inte.

LÄS MER: 17-åring knivhöggs till döds i Uppsala – två personer gripna

Brottsutredningen mötte till att börja med hinder då vittnen inte ville eller vågade vittna mot Rabi. Åklagaren förekommer kritiken för mild påföljd genom att hänvisa till praxis med straffrabatter, vilken gör det meningslöst att yrka på ett hårdare straff än 9 år. Rabi kommer dessutom endast att behöva avtjäna två tredjedelar (6 år) av den redan rabatterade strafftiden, också det enligt praxis.

Rabi döms även för narkotikabrott. Han ska dessutom betala ett skadestånd till den mördade 17-åringens familj på 126 000 kronor. Han är tidigare dömd för flera narkotikabrott och har även gripits för butiksstöld som dock utmynnade i åtalsunderlåtelse.

Rabis advokat meddelar att man kommer att överklaga domen. Advokatkostnaderna i målet som ”ska stanna på staten”, dvs bestås av skattebetalarna, uppgår till drygt en halv miljon kronor.