Den norska polisen har publicerat en analys över hur hotbilden ser ut för året 2023. För den första gången någonsin ser Sveriges gängkriminalitet ut att utgöra ett allvarligt hot mot den norska säkerheten.

Sverige har tidigare varit känt som ett föregångsland i grannländerna. Men gängvåldet och andra resultat av massinvandringen har ändrat den bilden. Danskarnas bild av Sverige förändrades kraftigt i samband med migrantkaoset 2015. Danskarna har beskrivit den svenska debatten som en förlorad debatt där man i Sverige ”vill vara så himla snälla” och göra det goda genom att vara toleranta och öppna.

LÄS ÄVEN: Från föregångsland till skräckexempel när grannländerna tycker till om Sverige

Nyligen lade norsk polis fram sin bedömning för 2023 över vilka hot som myndigheten ser framför sig. För första gången någonsin kan norsk polis konstatera att kriminella från Sverige är ett av de största hoten mot den norska säkerheten. Polisen i Norge är tydliga med sin oro över att kriminella från Sverige med stort våldskapital börjar etablera sig i landet.

Norska kriminella ses som småbarn

I en debattartikel författad av Per-Willy Amundsen, ordförande i justitieutskottet i Stortinget och tidigare justitieminister, uttrycker han sin förskräckelse över att kriminaliteten spiller över från Sverige. Han framför att norska kriminella ses som småbarn i jämförelse med kriminella från Sverige. Vidare skriver Amundsen att Norge måste göra allt för att inte hamna i samma situation som Sverige.

Amundsen beskriver hur Sverige har förlorat sin oskuld och kontroll över våldsmonopolet. Skjutningar, bomdåd och en brutal våldsspiral av blodshämnd är nu vardag i Sverige.

‘’Vi gråter över att Sverige förlorat sin oskuld och kontrollen över sitt våldsmonopol’’

Även Finland ser Sverige som ett skräckexempel och landets president Saul Niinstö har konstaterat att man måste ändra sitt liberala förhållningssätt för att inte följa i grannlandets spår.

Utökad gränskontroll

Amundsens och partiets krav på att upprätta ökad gränskontroll mot Sverige för att fånga upp kriminella vid gränsen och skicka tillbaka dessa har tagits emot väl av norska medborgare. Nyligen har även Danmark infört liknande gränskontroller för att hantera Sveriges kriminalitet.

”Eftersom Svenska myndigheter inte längre är herrar i sitt eget hus, och inte längre förmår att städa upp i det kriminella kaoset, så måste vi grannländerna ta konsekvenserna av det”

Berömmer SD

Amundsen avslutar med ge beröm till Sverigedemokraterna för att ha förändrat debatten i Sverige. Enligt Amundsen är det nu lättare att diskutera problemen på ett ärligt sätt utan att bli ”cancellerad eller marginaliserad”. Han belyser hur det paradigmskifte som statsminister Ulf Kristersson (M) pratar om och de reformer som finns med i Tidöavtalet kan bromsa utvecklingen och det skulle inte vara möjligt utan SD.