niqab-slöja-2—foto-Steve-Evans,-Wikimedia-Commons

Foto: Steve Evans.

Utrikes

Norge förbjuder heltäckande muslimsk slöja i skolor

Publicerad 6/7/2018
Annons

Nyligen förbjöd det danska folketinget användande av den kvinnoförtryckande heltäckande slöjan, så kallad burka och niqab, på offentlig plats. Nu följer Norge efter och förbjuder de misogyna attributen i samtliga utbildningsmiljöer.

Det var i tisdags som det norska Stortinget klubbade igenom en lag som innebär att ansiktsmaskering inte får ske i några av landets skolmiljöer. Förbudet föranleds av den muslimska fundamentalismens framryckningar i Norge. Förbudet omfattar dock även andra former av ansiktsmaskering som man inte haft problem med i skolorna.

Förbudet gäller för såväl elever som lärare i grundskolor, gymnasieskolor och högskolor och även för personal på förskolor. Beslutet togs i två på varandra följande voteringar med tre dagar emellan, så som påbjuds i norsk lag.

En majoritet av Stortinget står bakom beslutet. Bara socialister och miljöpartister röstade emot. Socialisterna kunde dock tänka sig ett förbud för lärare men inte för elever.

De politiska rörelser i Norge som drivit på politikerna för att rösta igenom beslutet ser detta som en delseger. Nu går man vidare för att få till stånd ett förbud mot de kvinnoförtryckande muslimska plaggen i alla offentliga miljöer, så som nyligen genomförts i Danmark.

LÄS ÄVEN: Danmark inför förbud mot burka och niqab på allmän plats

I Sverige finns en folklig majoritet för att förbjuda burka och niqab i offentliga miljöer. Samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna har dock duckat för frågan och inte velat lyssna på den allmänna opinionen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons