covid-elderly

corona vaccin äldre pensionär sjukhus spruta arm https://elements.envato.com/covid-19-vaccine-APCD3Z2 https://elements.envato.com/elderly-woman-wearing-medical-arm-bands-JWKVMZL

Utrikes

Norge slår larm om vaccinet efter 23 döda

Publicerad 1/20/2021
Annons

Norge omvärderar nu sina råd om Pfizers coronavaccin efter att 23 personer dött kort efter att ha injicerat det i kroppen. De menar att det ”kan ha bidragit till den dödliga utgången hos sköra patienter”.

Enligt CNN är sidoeffekterna normalt sett milda såsom feber och illamående, men det kan vara farligt för sjuka och sköra patienter. Efter dödsfallen uppdaterar nu norska hälsomyndigheten sina råd om att gee vaccinet till äldre personer som är sköra eller dödligt sjuka.

Numera ska läkaren istället noggrant utvärdera varje patient för att avgöra om risken med vaccinet överväger de potentiella sidoeffekterna. Över 25 000 norrmän har i dagsläget fått vaccinet.

Sverige ändrar inte

Men Sverige står fast vid sin strategi och kommer inte påverkas av Norges uppdaterade råd.

– Vi räknar med att man har kompetens inom sjukvården för att kunna avgöra om en person är tillräckligt frisk för att tåla en vaccination med risk för till exempel feber, och om personen förväntas ha någon nytta av vaccinationen, säger Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket till Aftonbladet.

I Sverige har ett tiotal dödsfall skett i närtid efter en vaccination men Arthurson menar att det inte behöver ha ett samband.

– Vi har i nuläget inga signaler om att de dödsfall vi sett i Sverige (eller i övriga EU) skulle vara kopplade till vaccination mot covid-19.

Hon menar att det krävs större underlag än ”enskilda misstänkta biverkningar” innan man ändrar hur man hanterar vaccinationerna.

LÄS ÄVEN: Läckt epost sägs visa hur EU-myndighet pressades att godkänna covid-vaccin trots problem

Kent Ekeroth
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
858Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod
Annons