Efter att koranen eldats i Norge har landet mött hårda reaktioner från muslimska grupper och även muslimska länder som Pakistan. Nu försvarar justitieminister Jøran Kallmyr brännandet med att Norge har yttrandefrihet och därför är handlingen också något som samhället måste tåla.

LÄS ÄVEN: Anti-islamiseringsgrupp brände koranen under torgmöte – pakistanska jurister kräver dödsstraff

Det var förra veckan den norska anti-islamiseringsgruppen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) höll ett torgmöte i Kristiansand där gruppen brände en koran och slängde ytterligare två koraner i en soptunna vilket ska ha setts som en skymf i den muslimska världen.

Flera muslimer som hade samlats vid torgmötet svarade med att gå gick till fysiskt angrepp mot gruppens representanter. Nedan följer ett videoklipp:

Norges justitieminister: ”Vi måste tåla det här”

Nu svarar Norges justitieminister Jøran Kallmyr från Fremskrittspartiet att även om man tar avstånd från brännandet av koranböcker måste man tåla handlingen eftersom yttrandefriheten står stark och är en del av det norska samhället, rapporterar VG.

– Islam är ingen enskild person eller grupp. Det är en religion och vi ska ha rum för religionskritik och rum för att vissa att inte gillar det och visar det. Sådan är yttrandefriheten, tydliggör Kallmyr.

Bränner Norges flagga

I internationella medier uppmärksammas det att torgmötet orsakat upprörda känslor i bland annat Pakistan där myndigheterna i huvudstaden Islamabad kallat till sig det norska sändebudet.

Det pakistanska utrikesministeriet skriver att Pakistan vid mötet med norska sändebudet har uttryckt sitt fördömande över koranbränningen. Vidare framhöll Pakistan att handlingen sårat 1,3 miljarder muslimer runtom i världen samt att gärningen inte kan rättfärdigas i yttrandefrihetens namn.

Vid sidan av fördömandet har videoklipp börjat cirkulera som visar hur muslimer i den en pakistanska staden Karachi svarar med att bränna Norges och USA:s flaggor.

”De är inte vana vid yttrandefrihet”

Justitieministern har kommenterat kritiken genom att gå till motangrepp mot de krafter som nu försöker använda påtryckningar mot Norge. Han har bland annat sagt att de som bränner flaggorna är individer som inte förstår demokrati.

– De är inte vana vid yttrandefrihet och vi kan inte låta vår yttrandefrihet begränsas av det faktum att vissa krafter utomlands inte vill att vi ska ha ett fritt samhälle. Vi måste försvara vår demokrati oavsett vilken typ av reaktioner som vi kan få, slår Kallemyr fast.

LÄS ÄVEN: Dansk politiker lekte med Koranen – invandrargäng svarade med upplopp