Den norska regeringen har på måndagen efter förslag från överbefälhavaren beslutat att höja landets militära beredskap. Anledningen är den senaste händelseutvecklingen kring Rysslands invasion av Ukraina.

Den höjda beredskapen införs från och med tisdagen den 1 november.

– Vi befinner oss i den allvarligaste säkerhetspolitiska situationen på decennier. Det finns inget som tyder på att Ryssland kommer att utöka sin krigföring till andra länder, men den ökade spänningen gör att vi är mer utsatta för både hot, underrättelser och inflytande. Det gör det nödvändigt för alla Nato-länder att vara mer vaksamma, inklusive Norge, säger statsminister Jonas Gahr Støre.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Han är ”ryske agenten” som påstås sno fartkameror åt Putin

Den norska regeringen stärkte beredskapen redan innan kriget bröt ut och har sedan dess stärkt den ett antal gånger. De senaste veckorna har den norska försvarsmakten ökat sin närvaro och patrullerat kring kritisk infrastruktur i Nordsjön. Hemvärnet kommer att fortsätta skydda kritisk infrastruktur på land som assistans till polisen.

– Det är en utveckling över tid som gör att det norska försvaret nu går in i en ny fas i sin planering. De uppgifter som sköter krisberedskapen här och nu kommer att prioriteras. Allt som görs är inte vad det verkar, och inte allt som vi kan prata öppet om. Försvarsmakten har god överblick över situationen och vi sätter nu försvarsmakten i stånd att klara av situationen över tid, säger försvarsminister Bjørn Arild Gram.

Samtidigt säger statsminister Jonas Gahr Støre att det inte finns någon anledning att tro att Ryssland kommer att involvera Norge direkt i kriget.

– Men vi måste vara mer vaksamma, säger han.

Under de senaste veckorna har flera ryska medborgare gripits i Norge då de tros ha dokumenterat känsliga platser.

Nato-kärnvapen i Finland

Enligt den finska tidningen Iltalehti kan Finland tillåta att Nato placerar kärnvapen i landet efter att de väl godkänts för medlemskap.

Det lagförslag om potentiellt Nato-medlemskap som den finska regeringen kommer att lägga fram för riksdagen ska inte ha några undantag för kärnvapen. Inte heller finns några restriktioner för att etablera Nato-baser i landet.

LÄS ÄVEN: Ryssland: Ukraina planerar detonera ”smutsig bomb”

Statsminister Sanna Marin har kommenterat möjligheten.

– Jag har ansett att det är mycket viktigt att vi inte ställer upp den här typen av förutsättningar, eller begränsar vårt eget manövreringsutrymme, när det gäller permanenta baser eller kärnvapen, sa Marin samtidigt som hon tillade att det var osannolikt att kärnvapenskulle placeras på finsk mark.