Polisen i Norge oroar sig alltmer för den invandrarkriminella nätverk i Sverige som utvidgar sina grovt brottsliga aktiviteter västerut över gränsen till Norge: ”Vi anser att de svenska kriminella nätverken är det största brottshotet.”

I synnerhet norra delen av Norge plågas i tilltagande grad av de kriminella invandrarnätverken med säte i Sverige. På en presskonferens på onsdagen i Tromsö slog polisinspektör Yngve Myrvoll fast att dessa gäng nu vuxit sig så stora att det utgör det största brottshotet i regionen.

”Oroande ökning”

Skälet till presskonferensen var vad man kallar en ”oroande ökning och hot” från kriminella invandrarnätverk i Sverige. Ett av de gäng som nämns specifikt är Foxtrot, lett av Rawa ”Kurdiske räven” Majid som numera styr brottsverksamheten från en exiltillvaro i utlandet.

– Det är välkända aktörer vars primära verksamhet ligger i den omfattande handeln med narkotika, berättade Myrvoll.

Rekryterar unga småbrottslingar

Han förklarade vidare att de den ökande närvaron av invandrargäng från Sverige leder till eskalerat våld i uppgörelser om revir med norska gäng. Det är en utveckling som den norska polisen ”fruktar”.

Myrvoll redogjorde vidare för hur gängen från Sverige rekryterar unga killar i Norge med antisocial livsstil och får dem att gå från småbrott till grova brott. Den norska polisens resurser måste i allt större utsträckning användas till att utreda brott relaterade till den gränsöverskridande kriminaliteten från Sverige.

Regeringen får kritik

Det norska Stortingets ordförande, frps Helge André Njåstad, riktar kritik mot den sittande regeringen för att inte göra tillräckligt för att stoppa den här snabbt eskalerande brottsutvecklingen.

– Norge har blivit ett farligare land för laglydiga medborgare och ett säkrare land för kriminella, med Støre-regeringen, säger han i en kommentar till NRK.

Enligt Njåstad har man in Norge inte mobiliserat mot brottsvågen från de importerade gängen i grannlandet utan lever fortfarande kvar i gamla tider med relativt låg brottslighet. Detta gör att Norge för de kriminella invandrargängen i Sverige framstår som attraktivt att utvidga sina brottsaktiviteter till – risken att åka fast är låg.

– Justitieminister Mehl har inga konkreta åtgärder att komma med, inte heller någon idé om hur man kan vända gränsöverskridande brottslighet. Det gör att Norge ständigt är på defensiven och reagerar reaktivt, samtidigt som de kriminella får vara på offensiven så att de hela tiden kan infiltrera mer av vårt samhälle, förklarar Njåstad vidare.

Har sprängt några ligor från Sverige

Den norska polisen har dock sprängt några av de kriminella invandrarnätverken från Sverige och lagfört personer inblandade i omfattande narkotikaverksamhet. Men det är en ojämn kamp – tillströmningen från grannlandet är större än vad man hinner med att hantera.

Från regeringen vill ingen i nuläget bemöta Njåstads kritik. Norska medier har inte fått några svar på sina frågor.

Den norska polisens presskonferens om problemen med kriminella invandrargäng från Sverige kan ses HÄR.

Liknande situation i Finland och Danmark

Samnytt har tidigare uppmärksammat hur de kriminella invandrargängen i Sverige utvidgat sina verksamheter till Finland. Även där rekryterar man lokalt bland småbrottslingar som lärs upp till ett begå grövre brott.

Som i Norge har den finska polisen gjort ett antal tillslag. Kriminaliteten som strömmar över gränsen från Sverige fortsätter dock alltjämt.

LÄS ÄVEN: Kriminella invandrargäng från Sverige etablerar sig i Finland

Också i Danmark har den invandringsrelaterade gängkriminaliteten från Sverige gjort sig uppmärksammat påmind. Flera migranter bosatta i Sverige har dömts till stränga straff efter bland annat dödskjutningar.

LÄS ÄVEN: Gängvåld i Sverige spiller över på Danmark