norwegian-air-crew-9837662
Utrikes

Norwegian Air satsar på traditionellt manligt och kvinnligt för personalen

Publicerad 4/16/2019
Annons

I tider då de könsöverskridande trenderna avlöser varandra går det norska flygbolaget Norwegian Air åt motsatt håll. Man slår nu ett slag för klassiskt västerländska kvinnliga och manliga kläd- och utseendeideal i reglerna för sina anställda.

I det nya reglementet föreskrivs att kvinnliga anställda bör ha en lättare ansiktsmakeup och skor med lite högre klack. För män gäller däremot att makeup, nagellack, högklackat och långt hår nedanför skjortkragen inte är tillåtet.

LÄS ÄVEN: Ny standard för flygbolagen – ska låta passagerare registrera sig som icke-binära

Viss kritik har riktats mot reglerna men Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian, säger i en kommentar till SVT att dessa tillämpas av de flesta flygbolag. Hon förklarar också att kraven delvis kommer efter önskemål från de anställda själva och att inga interna klagomål förekommit. Inte heller de fackliga organisationerna har haft några invändningar.

På statliga, och ständigt krisdrabbade, SAS uppger man dock att även manliga anställda får gå i högklackat och sminka sig och att inga krav på den kvinnliga personalen om att se kvinnlig ut finns.

Norwegian medger samtidigt vissa undantag från kraven. Kvinnor kan exempelvis tillåtas gå i platta skor om de kan uppvisa läkarintyg på att de av medicinska skäl bör använda sådana fotbeklädnader. Män tillåts använda makeup som är avsedd att dölja exempelvis acne.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
779Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons