biden-jong-un-trump

Foto: Gage Skidmore/www.kremlin.ru/Gage Skidmore

Utrikes

Nu tar Biden över – då utmanar Nordkorea USA igen

Publicerad 1/9/2021
Annons

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong Un sa under partiets kongress i helgen att landet ska skaffa mer avancerade kärnvapen och att USA är ”vår största fiende”. Det är landets mest offensiva uttalande om kärnvapen på lång tid menar bedömare och kommer bara dagar efter att Joe Biden bekräftats bli USA:s nästa president.

Relationerna mellan USA och Nordkorea var under Trumps presidenttid bättre än någonsin tidigare. Dock resulterade det inte i något konkret avtal om nedrustning men Trump träffade Jong Un hela tre gånger, vilket ses som en milstolpe i relationerna mellan de två länderna.

Men bara dagar efter att Kongressen i USA godkänt Biden som USA:s nästa president går Nordkorea ut och utmanar USA igen.

– Vår utrikespolitik kommer fokusera och pekas om till att nedkämpa USA, vår största fiende och det största hindret för vår utveckling, sa Kim Jong Un vid ett nio timmars framförande under flera dagar vid ett sällsynt partiarrangemang i Pyongyang.

Nya vapen

Jong Un pratade om att utveckla hypersoniska vapen, interkontinentala missiler med bränsle i fast form (ICBMs), spionsatelliter och drönare. Dessutom ska forskning om en atomubåt nästan vara klar, sa han.

Enligt Ankit Panda, vid USA-baserade Carnegie Endowment for International Peace, var Jong Uns uttalanden de mest offensiva som gjorts om landets försvar och kärnvapenfrågor under lång tid.

USA har inte kommenterat uttalandena och Bidens kampanj har inte heller uttalat sig.

Möjligheter för samarbete ”mycket mindre”

Biden, som tidigare var vice-president under Barack Obama, kallade under presidentvalskampanjen Kim Jong Un för ”skurk” medan Nordkorea sa att Biden var en ”rabiat hund” som borde ”slås ihjäl med en pinne”

– Nordkorea deklarerar här att möjligheterna för samarbete med Biden-administrationen är mycket, mycket mindre, sa Yoo Ho-yeol, professor för nordkorea-studier vid Korea University i Seoul.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
590Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons