Mitt i centrala Stockholm planerar Stockholms rödgröna styre att anlägga en så kallad cykelgata där cyklisterna har företräde och bilisterna får anpassa sig efter deras hastighet. Kostnaden uppgår till drygt 20 miljoner kronor.

Efter valet i fjol blev det Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som bildade en allians för att styra huvudstaden i fyra år framåt och sedan dess har man gjort sitt yttersta för att försvåra för biltrafiken.

LÄS ÄVEN: Rödgrönt styre vill förbjuda bilar på populär gata i Stockholm

Idén med cykelgator kommer från regeringen Löfven med syfte att främja cykling och på sikt få fler att börja cykla.

– Cykelgator är tänkt att kunna anges på mindre lokalgator där många cyklar för att tydligare visa att just cykling är ett prioriterat transportsätt på den gatan framför exempelvis motorfordonstrafik, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

På dessa får fordon inte föras med högre hastighet än 30 kilometer i timmen, en förare som kör in på en cykelgata har väjningsplikt mot fordon på cykelgatan och en förare av ett motordrivet fordon ska anpassa hastigheten till cykeltrafiken.

På cyklisternas villkor

I Stockholm kommer en 900 meter lång cykelgata att införas på Surbrunnsgatan i Vasastan.

– Bilisterna kör på cyklisternas villkor och är gäster på cykelgatan, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) i Stockholms stad till statstelevisionen.

Kostnaden beräknas bli 23 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: MP-beslutet: Bara elbilar i Stockholm 2024