Rizgar Akram Abdulrahman är dömd till livstids fängelse efter att ha mördat sin exfru. Snart ska fallet behandlas i hovrätten och åklagaren vill att hedersmotivet ska väga tyngre än i tingsrättens dom. Nu har det framkommit uppgifter från kriminalvårdare om att han ska ha uttryckt sitt hat mot kvinnor och svensk kultur. Detta kan komma att styrka åklagarens övertygelse om att det var ett hedersmord.

Det har snart gått ett år sedan tvåbarnsmamman knivmördades vid en sopstation. Gärningsmannen var hennes exmake tillika fadern till hennes barn.

I höstas avslutades rättegången mot den nu livstidsdömde mördaren i tingsrätten. På väg till rättegångssalen, innan att hans egen advokat skulle hålla sin slutplädering, ska han ha uttryckt sitt hat mot kvinnor och svensk kultur inför kriminalvårdarna:

– I er kultur så accepterar man horor, i vår gör man det inte och hon var en hora. Jag bryr mig inte om jag får 15 eller 20 år. Jag vet vad jag har gjort och jag är glad över det, vittnade en av kriminalvårdarna om att mördaren sagt, rapporterar GP.

Kriminalvårdare i vittnesförhör

– Det vi tänkte mest på var att i princip hela hans advokats slutplädering handlade om att det inte var ett hedersbrott. Och när Rizgar pratade om att hon var en hora och att han har knivhuggit henne så känns det självklart att det var för att återupprätta sin heder, sade en av kriminalvårdarna i förhör.

Rizgar Akram Abdulrahman menade dock att han inte sagt detta. Han bad förhörsledaren att hämta personen som påstod sig ha hört honom säga det så han kunde ”spotta på hans ansikte” för att ”han ljuger”.

Tingsrätten tveksam om hedersmotiv

I tingsrättens dom diskuterar de hedersmotivet men menar att ett hedersmotiv i detta fall är tveksamt:

Att Rizgar Abdulrahman kan ha påverkats av den kultur i vilken han vuxit upp i är närmast en självklarhet, men att den i avgörande avseende skulle ligga bakom det mord han utsatte NN för är något tveksamt, inte minst med tanke på att den tilltalade helt förnekar detta

Men kammaråklagare Lotta Nielsen håller inte med.

– Jag hade velat att de beaktat hedersmotivet på ett mer tydligt sätt, sa hon när domen meddelades.

Nielsen skrev i sitt överklagande till hovrätten att det görs ”gällande att Rizgar Akram Abdulrahman begick gärningen i syfte att upprätthålla familjens och/eller sin egen heder”. Den nya bevisningen i form av förhör med kriminalvårdarna kan komma att hjälpa henne i fallet.

Abdulrahman själv vill frias helt eftersom han menar att det inte var meningen att döda sin exfru när han attackerade henne med kniv.