BBC:s nya chef Tim Davie har meddelat personalen vid den statsfinansierade mediajätten, som ofta anklagas för att vara starkt vänstervridet, att om de vill vara dogmatiska kolumnister eller partiska kampanjmakare på sociala medier så bör de inte jobba på BBC. Uttalandet ses som direkt riktat mot ”woke”-personer på BBC, vilket på svenska kanske kan kallas ”mångfaldstränad”, som tjafsat på Twitter och kom efter att han beordrade en helomvändning om förbudet på sången Rule Britannia and Land of Hope and Glory vid Last Night of the Proms.

Han poängterade att BBC omgående måste återgå till opartiskhet i sin rapportering och fria sig från politisk bias och istället guidas av jakten på sanningen istället för en viss agenda, som BBC länge anklagats för.

Nyligen rapporterade Samhällsnytt om hur BBC backade och tillät patriotiska sånger i Last Night of the Proms, vilket var ett beslut av den nya chefen.

LÄS MER: BBC backar – patriotiska sånger med i Last Night of the Proms

Proteststorm mot BBC-värd

Kommentarerna om att BBC nu ska återgå till att vara sanningsenliga och opartiska, och att de som inte ställer upp på det inte hör hemma där, sades i hans första officiella tal i Cardiff igår, efterföljande kontroverser om opartiskhet på kanalen, inte minst rörande programmet Newsnight.

Värden Emily Maitlis skapade en proteststorm efter en monolog hon hade om den politiska rådgivaren Dominic Cummings agerande under corona-karantänen. I inslaget kritiserade hon honom och regeringen hårt. BBC sa senare att inlägget ”inte mötte vår standard av opartiskhet”.

Hennes utspel kan ses här:

”Ska inte drivas av personliga agendor”

Även den före detta fotbollsspelaren och värd för Match of the Day Gary Lineker är känd för att twittra politiska åsikter.

– Vi måste omgående stå upp för och återgå till opartiskhet. Det är möjligt och det är avgörande. Jobbar du här borde inget vara mer spännande än att utforska olika åsikter, söka upp bevis med nyfikenhet och kreativt presentera vittnesmål. Vi ska använda våra egna erfarenheter men inte drivas av personliga agendor, sa Tim Davie.

Han fortsatte:

– Det handlar om att vara fri från politisk partiskhet, guidad av jakten på sanningen, inte en viss agenda. Om du vill vara en kolumnist med starka åsikter eller en partisk kampanjare på social media är det giltigt val, men då borde du inte jobba på BBC.

En av många som är positiva men tveksamma till om det inte är för sent:

Ny TV-kanal planeras

BBC:s nya linje presenteras samtidigt som The Mail i söndags avslöjade att en före detta regeringsrådgivare står bakom ett hemligt projekt att starta en ”opartisk” nyhetskanal för att konkurrera med krisande BBC.

Sir Robbie Gibb – som var en hög chef vid BBC innan han blev del av Theresa Mays stab, drivere på i arbetet att finansiera det som kallas GB News. Det ska bli en 24 timmars TV-station, och ska lanseras tidigt nästa år, vars mål är att kapitalisera på missnöjet med BBC och beskrivs som ”motgiftet” mot ”woke”-företaget.

authorimage